Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det våras i Hollywood för Katia Winter

Hon fick inte rollen som Lisbeth Salander.
Anledningen? Hon var för osvensk.
Nu gör Katia Winter succé i Hollywood.
Hon är aktuell i tv-serien "Sleepy Hollow" som kommer i TV 6 i vår.

Annons

En doft av kallbrand sprider sig i fältsjukhuset.

Osteriliserade köttyxor, gråtande män i orkesterjackor, amputationsglada kirurger i rödstänkta förkläden.

Katia Winter befinner sig i chock.

– Det var ett helt stall med skadade soldater, hästar och sköterskor. När alla är i sina scenkläder och kamerateamet är gömt i mörkret blir det otroligt verkligt. Det var helt sjukt. "Sleepy Hollow" är en väldigt påkostad tv-serie, inspelningsplatsen i North Carolina är galen, säger Enskedetjejen när hon några dagar senare slår sig ner på ett av Los Angeles lyxigare hotell.

Hon är här för att prata om Fox nya äventyrsdrama där övernaturliga krafter från 1700-talet dyker upp i dagens Amerika. En tv-serie som är ytterligare ett kapitel i den svenska framgångssaga som heter Katia Winter.

18 år gammal flyttade hon till London för att studera skådespeleri eftersom "det var för sent att söka scenskolan i Stockholm" - bara för att några år senare dyka upp i en nyckelroll mot den mysiga seriemördaren "Dexter".

– Det var en del nakenscener i "Dexter" som blev rätt omtalade. Men när det är tagning stänger man bara av.

I november följs tv-framgångarna upp med Terrence Malicks nya film "Knight of cups". Ett drama där hon spelar mot bland andra Cate Blanchett, Natalie Portman och Christian Bale.

– Jag var livrädd när Terrence kastade in mig i en scen där jag skulle provocera Christian Bale. Det fanns inget manus och vi skulle bara improvisera. Två minuter efter att vi träffades för första gången slängde Terrence in mig och sa bara "gör honom förbannad". Jag uppfann en karaktär som var en snobbig tjej med bekräftelsebehov på en fest. Men han var en svår man att provocera faktiskt, säger 29-åringen.

Senare i år är det dags för den svenska debuten i "Tragedi på en lantkyrkogård". Kriminaldramat baserat på Maria Langs deckare där hon spelar mot Ola Rapace och Tuva Novotny.

– Det är min första svenska produktion någonsin. Jag flyttade från Sverige så tidigt att det har varit knepigt att komma in i branschen när man inte är där. Det är så svårt och slutet. Jag tycker att det har varit lättare att komma in i Hollywood. Själva skådespelandet var utmaning i Sverige eftersom jag inte pratar svenska så ofta. Det tar några dagar innan man kommer in i tänkandet.

Som svensk i Hollywood: hur gör du för att undvika att alltid castas som den polska agenten?

– Jag har haft tur antar jag. Och det finns många duktiga svenskar nu. Joel Kinnaman spelar också i "Knights of cup". Terrence visste inte om att båda var svenska och sa "herregud, ni måste prata svenska med varandra i filmen!". Vilket vi gjorde.

Jag hörde du du inte fick rollen i amerikanska Girl with the dragon tattoo eftersom du var för "osvensk"?

– Stämmer. Jag läste för rollen och kom ganska långt i castingen. Men de tyckte inte att min brytning var tillräckligt svensk, haha.

Fakta - Katia Winter

• Ålder: 29.

• Bakgrund: Född i Stockholm, men flyttade tidigt från Sverige till London och har gjort flera roller i tv-serier och filmer där. Första stora amerikanska rollen i var i filmen "Arena" (2011) mot Kellan Lutz och Samuel L Jackson. Har också haft en roll i "Dexter".

Victor Johansson/TT

Mer läsning

Annons