Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dencik spelar Thomas Quick i ny film

/

Thomas Quicks liv ska bli film.
Manuset bygger på Hannes Råstams bok och huvudrollen görs av David Dencik.
– Jag har ju spelat riksbusar förr och det här är en otroligt komplex och spännande roll, säger han.

Annons

Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han heter i dag, är föremål för en ny svensk thrillerfilmatisering. Upphovsmännen är skådespelaren David Dencik och filmproducenten Helena Danielsson som tillsammans med journalisten Mattias Göransson och den litterära agenten Leyla Belle Drake precis startat processen att göra Hannes Råstams bok till film.

– Det började med att jag fick höra att jag var så lik Thomas Quick. Det tände något inom mig, det är ju en drömroll för vilken skådespelare som helst. Så småningom kontaktade jag Helena och så förvärvade vi rättigheterna till historien, säger David Dencik, som för dagen är inhyst med de övriga på ett hotell i Stockholm för att diskutera det nya projektet.

Det kan bli tv-serie, det kan bli film, det kan bli både och. Klart är att det blir ett stort projekt, med en budget på mellan 50-80 miljoner kronor.

– Det är ett lustfyllt projekt som nu ska få växa fram organiskt. Vi börjar nu med att ta fram synopsis och förvandla det fantastiska materialet till en dramatiserad historia. Det är "beyond swedish crime", säger Helena Danielsson.

Än så länge är arbetsnamnet "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare" och tanken är att inspelningen ska starta kring årsskiftet 2014-2015. Sture Bergwall själv är positiv till filmatiseringen och har varit i mailkontakt med David Dencik.

– Han är en skattkammare av detaljer och jag tror att han kan bli en hjälp för mig i mitt arbete som skådespelare, säger Dencik.

En annan viktig person i filmatiseringen är naturligtvis journalisten Hannes Råstam, men vem som ska spela honom eller någon av de andra verkliga personer som förkommer i historien är ännu inte klart.

Detta är inte den enda spelfilmen om Thomas Quick som är på gång. Som tidigare rapporterats har den svenska filmaren Agnieszka Lukasiak tillsammans med ett par brittiska filmbolag ett internationellt Quick-projekt på planeringsstadiet. Den filmen har titeln "Repent" och ska utspelas utifrån en kvinnlig undersökande journalists perspektiv. Agnieszka Lukasiak har dock inte rättigheterna till Hannes Råstams bok och har inte Sture Bergwalls välsignelse.

– Det projektet har inget med oss att göra och jag tror inte att det blir av, säger Helena Danielsson.

Miranda Sigander /TT spektra

Mer läsning

Annons