Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill starta musikfestival vid nya bron

/

Ett tomrum uppstod i Sundsvall efter Gatufestens konkurs.
Det vill Pipeline tillsammans med studieförbundet Sensus fylla med Brofästen.
Ett alternativt musikarrangemang riktat till unga.

Annons

Pipeline har hunnit fylla 40 år, men eldsjälarna på Sundsvalls rockklubb vill fortsätta att utvecklas. Nu har de tillsammans med studieförbundet Sensus ansökt om pengar till ett musikprojekt som tar sin början nästa år.

En del av projektet är en gratis musikfestival som riktar sig främst till unga. Arbetsnamnet är Brofästen och arrangörerna siktar på premiär till sommaren och att det ska bli en återkommande festival.

– Det känns skitkul. Vi har pratat länge om en alternativ festival och vår verksamhet funkar inte i våra lokaler under sommaren, säger Theresa Bystedt, Pipelines ordförande.

Fagerdalsparken med dess närhet har diskuterats men nu hoppas de kunna finnas någonstans vid den blivande Sundsvallsbrons fäste. Ett område som enligt ansökan är mångkulturellt och expansivt.

– Det är inte säkert att vi kommer kunna vara där, vi måste få tillstånd, men en festival måste inte alltid vara koncentrerat till ett krogstråk. Kollar man på andra festivaler så är det inte så, säger Theresa Bystedt.

Mikael Andersson-Knut som är ansvarig för Sensus del i projektet är också väldigt positiv till samarbetet.

– Det händer mycket i området. Det är en explosion i företagandet och det finns en framtidstro.

Han menar att det är viktigt att man särskiljer festivalen från det kommersiella och att de visar upp musik som inte alltid får plats annars.

– Vi står bakom att band i stan får speltillfällen. Men det är såklart att även etablerade band kommer, säger Mikael Andersson-Knut.

Enligt honom finns det en poäng med att festivalen är gratis. Det är för att nå ungdomar som inte har ekonomisk kraft att gå annars.

– Om den här ansökan inte går igenom kanske vi kör ändå, men då kostar det pengar. Det är väldigt tidigt ännu så vi får se. Beslut borde komma någon gång vid lucia. Det kanske inte går att arrangera i sommar, beroende på hur det ser ut vid byggplatsen men det vore coolt att ha den festivalen när bron ska invigas. Annars kör vi nästa år.

I ansökan finns också en ambition om att hitta möjligheterna till ett nytt musikhus i Skönsberg där det skulle ingå en dj-studio som riktar sig mot modern elektronisk musik och kursverksamhet med dj-skola. Det skulle även finnas plats för traditionella replokaler.

Tanken med projektet:

• En drogfri festival riktad till unga i ett mångkulturellt område och med fokus på den alternativa kulturen.

• Satsa på musikskapande i mindre grupperingar i stället för den klassiska rockuppsättningen.

• Replokaler.

• Dj-kurs.

• Dj-studio.

Mer läsning

Annons