Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska få halva Sverige att skratta

/
  • Färre stora shownummer och mer humor är receptet när Anders Jansson och Nour El Refai tar över som programledare för Melodifestivalen. Men helt utan show blir det knappast. Här repeterar programledarparet dansstegen till vad Anders Jansson kallar årets enda
  • Henrik Jonsson.

Schlagerrävar, nykomlingar, deltävlingar, omröstningar och final.
Melodifestivalen förblir Melodifestivalen, men under locket sker förändringar. Programledarna Nour El Refai och Anders Jansson ska driva programmet i en roligare riktning.
På lördag är det skarpt läge.

Annons

Ut med stora shownummer, ut med Gina och Danny, ut med gänget som gjorde Eurovision Song Contest i Malmö till en show som hyllades över halva Europa.

Jodå, även årets Melodifestival kommer att innehålla smäktande ballader, discodängor, nya förskolefavoriter och nagelbitande ögonblick av typen "och det sista bidraget som går till final är..."

Men under däck på SVT:s flaggskepp ångar ett nytt maskineri. Tidigare sändningsproducenten Henrik Jonsson har fått befäl över festivalens innehåll.

– Melodifestivalen är som ett gigantiskt fartyg, man kan inte vända det helt, men det är häftigt att se hur mycket som händer när man lägger om kursen. I år blir det inte stora Las Vegas-nummer för det går inte att slå Swedish smorgasbord från Eurovision. I stället kommer vi att satsa mer på humor.

De som ska garantera att den ambitionen blir verklighet heter Nour El Refai och Anders Jansson. Till sin hjälp har de en stab bestående av manusförfattarna Lars Wickström och Ola Söderholm, samt bidragsproducenten Mari Ryberger och Lotta Furebäck som har ansvar för show.

– Vi har mixat många olika idéer och försöker göra allt som vi tycker är roligt. Både jag och Anders är karaktärsskådespelare och vi kommer snarare att försöka sätta oss i situationer och se hur vi reagerar på dem än försöka skriva färdiga skämt, säger Nour El Refai.

När undertecknad reporter träffar henne och programledarkollegan har de precis övat danssteg till vad Anders Jansson kallar för det enda "allsångs-Cliff Richards-numret" i årets Melodifestival.

– Det är ett öppningsnummer, en hyllning till Abba och Herreys kan man säga. I år är det 40 år sedan Abba var med och 30 år sedan för Herreys.

Vad de ska göra på scenen vill de inte avslöja. Det är enklare att få dem att prata om hur de inte tänker underhålla än om vad deras show faktiskt innehåller.

– Vi kommer inte att vara elaka och roasta folk eller skämta om folks kläder, det är inte vår stil, vi gillar inte sånt, säger Nour El Refai.

Hon och Anders Jansson är inte heller helt bekväma med beskrivningen av årets tävling som "mer humor".

– Nour och jag ser humor över allt, för oss handlar det mer om att hålla tillbaka lite. Bara att få säga "och till andra chansen går" är skitkul för oss, där behöver vi inte försöka stoppa in humor, säger Anders Jansson.

Kanske vill de bara sänka förväntningarna en aning. Alla som sett dem på scen eller i tv-program som "Parlamentet" och "Ballar av stål" vet att årets programledare är kvalificerade komiker. Nour El Refai och Anders Jansson har erfarenheter som programledare och från att leda stora galor. Men Melodifestivalen står i en klass för sig. Programledarna ska driva nio och en halv timme direktsänd tv, sex lördagar på raken. Här finns gott om utrymme för tabbar och press och tittare kan döma hårt.

– Går något fel så går något fel. Big deal egentligen, så länge det inte är något tekniskt som påverkar programmet. Det är live och det vill man ju bejaka, säger Anders Jansson.

Nour El Refai fyller i:

– Jag förutsätter att det kommer att bli rubriker, men det klarar man för man kan se igenom det.

FAKTA - PROGRAMLEDARNA

Nour El Refai

• Är: 26-årig skådespelare och komiker från Lund.

• Tidigare: Har gjort en lång rad humorprogram på tv, bland annat "Morgonsoffan" på SVT, "Ballar av stål" på Kanal 5 och "Cirkus Möller" på TV 4. Har även arbetat med Sveriges Radios "Morgonpasset" och varit programledare för "Musikhjälpen". Har spelat i filmer som "Kronjuvelerna" och "Johan Falk: Spelets regler". Medverkade som livereporter i Melodifestivalen 2008.

• Aktuell: Som programledare för Melodifestivalen och som skådespelare i Kanal 5:s humorserie "Söder om Folkungagatan".

Anders Jansson

• Är: 46-årig skådespelare och komiker från Lund.

• Tidigare: Känd från tv-program som "Hipp hipp!" och "Starke man" på SVT och "Parlamentet" på TV 4. Medverkade i den förinspelade pausunderhållningen under Melodifestivalen 2008 som världsreportern Morgan Pålsson, känd från långfilmen med samma namn.

• Aktuell: Som programledare i Melodifestivalen.

FAKTA - NYTT GÄNG STYR FESTIVALEN

• 2002 förvandlade Christer Björkman Melodifestivalen från en tv-sänd schlagertävling till den sex veckor långa turné med deltävlingar och final som vi har i dag. Som exekutiv producent har han har fortfarande det övergripande ansvaret för den konstnärliga delen Melodifestivalen och liksom förra året är Maria Ilstedt projektledare för hela evenemanget.

• I ledningen för årets festival finns många nya namn:

• Henrik Jonsson är innehållsproducent (han var sändningsproducent under Melodifestivalen 2012), Lars Wickström är manusredaktör, Ola Söderholm är manusförfattare.

• Mari Ryberger är bidragsproducent. Hon ansvarar för bidragens budget och jobbar tätt med artister och skivbolag, samt med Lotta Furebäck som producerar shownumren.

• Ansvar för regelfrågor och röstning har Samuel Andersson.

• Förra året skrevs manus av Edward af Sillén som också regisserade showen. Han låg även bakom showen i Eurovision Song Contest i Malmö som hyllades av utländska medier som BBC. Assisterande producent förra året var Daniela Ahlén.

• Även förra året var var Mari Rydberger bidragsproducent. Hon arbetade då med tävlingsproducenten Rennie Mirro.

• Thomas Hall var tävlings- och röstningsansvarig.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons