Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Darin har hittat hem: "Mer personligt, mer jag"

I det svenska låtskrivandet har Darin hittat hem. I samband med det kritikerrosade albumet "Fjärilar i magen" som släpptes förra året är han nu ute på sommarturné. Nästa stopp är Skulefestivalen.

Annons

Darin berättar att han hittat hem i svenska låtskrivandet,

Sommarturnén startade med spelning på Gröna Lund. Nu är nästa stopp Skulefestivalen för artisten och låtskrivaren Darin. För ett par år sedan spelade han på samma scen och ser fram emot ett kärt återseende.

– Det känns jättebra att komma tillbaka hit. Naturen är väldigt fin och det är en skön publik, säger Darin.

På spelningen kommer Darin bjuda på låtar från det hyllade albumet "Fjärilar i magen" med låtar på svenska men även låtar från tidigare album som varit på engelska. Men även om det är turné på sommaren är det kreativiteten och en del ledighet som ska tryckas in.

– Jag kommer få lite ledighet mellan varje stopp så jag kommer passa på att resa. När jag är ledig vill jag hitta på nya saker och vara kreativ, då blir det främst resor i Europa som till exempel Tyskland och Italien, säger Darin.

Det senaste albumet var det första på svenska. Och att det blev just på svenska var ingenting som var planerat.

– Jag skrev låten "Lagom" på engelska först men testade sedan översätta till svenska och den var klar kändes det bra och jag fortsatte. Jag gillade att det blev en ny typ av genre med nytt språk och känsla med musik och texterna. Det var väldigt mycket nytt men samtidigt mycket jag, säger han.

Men innan albumet hade släppts var det en hel del fjärilar i magen.

– Det var väldigt nervöst när det var en ny genre och en sådan kontrast mot vad jag gjort tidigare. Jag minns när jag sjöng "Ta mig tillbaka" när den hade släppts och jag spelade den på Skavlan. Till och med kameramannen som stod vid scenen var väldigt positiv till den, säger han och skrattar.

Nu har två versioner av albumet "Fjärilar i magen" släppts, en aukustisk och den andra ett livealbum. För Darin är det också första albumet som spelats in live.

– Allting var så bra med att spela in det live då albumet spelats in med live instrument. Jag kände att vi bara måste spela in en konsert. Låtarna blev så bättre live, de kom fram på ett helt annat sätt, säger Darin.

Låtar som till exempel "Följa John" på albumet handlar om att ta sin egen väg, känner du att du själv har gjort det?

– Absolut det gör jag. Jag var i den perioden när albumet gjordes upptagen med att göra mycket nytt med eget skivbolag. Det kanske inte var självklart för andra men det är mycket jag. Hela albumet handlar ju egentligen om hur livet är som människor kan känna igen sig i så detta album känns mycket mer personligt, säger han.

Kommer vi få höra mer svenska låtar från dig?

– Lätt! Nu är det en annan grej när alla har hört den. Men att fortsätta på samma spår det är mest naturligt just nu. Allting blev väldigt bra så det vill jag fortsätta med, säger han.

Under förra hösten var Darin ute på turné i Asien med sitt förra album "Exit". Att vilja satsa utanför svenska gränserna finns där men när det kommer ske är en annan fråga.

– Det gick väldigt bra när jag spelae i storstäderna i Kina. Det var en väldigt häftig resa som jag skulle vilja följa upp med att till exempel skriva på engelska. Jag satsade väldigt mycket där och jobbade hårt. Men jag tar det som det kommer, först får jag börja skriva igen, säger Darin.

Var vill du satsa på din musik om du fick välja?

– Jag gillar Asien, Europa, Sydamerika, egentligen hela världen. Men det är ingenting som är planerat att satsa på just nu. Nu är det fokus på att bli kreativ igen, det är min starkaste sida. Nu vill jag göra det jag tycker mest om att göra och det är att skriva.

Mer läsning

Annons