Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag 29. Torsdag: VM i gröt

/
  • Så här ser vi ut efter att ha lämnat lunchrummet och sitter på våra ordinarie platser. Mycket grötprat hinner det bli, över skärmarna.

Dagens rätt: "diverse grynrester-gröt". Den skulle aldrig vinna något pris på de årliga VM-i-gröt-tävlingarna som hålls i Skottland. LÄS MER...

Annons

Jennie:
I dag blev det typ diverse-grynrester-gröt. Havregryn, mannagryn, krossat bovete och några russin. Tommys syrliga kommentar var: ”Är det bovete i det här?” Min gröt gör sällan succé hos Tommy. Han vill väl ha mer salt i sin gröt.

Det börjar lida mot jul vilket är skönt. Lider gör även grötbloggen, av mitt miserabla skrivande. Tur att det snart är 2009 så man får ta nya friska hurtiga tag.

Tommy:
Ian Bishop. Där har du en grötexpert som heter duga. För att träffa honom, eller äta hans gröt, måste du bege dig till Carrbridge i de skotska högländerna. Det är där det händer.

The World Porridge Making Championship.

Världsmästerskapen i att göra gröt, alltså. Gissa vem som vann i år? Jepp, Ian. ”Hemligheten ligger nog i mitt källvatten”, säger han i en intervju på den officiella hemsidan.

Snacka om att ta gröten på allvar. Kanske har skottarna rätten att benämna gröten som ”Chief of Scotia’s food”, när de håller ett VM i dess ära. Där ligger vi i underläge, grötbloggen.

Sidan bjöd också på några spännande skotska gröt-anekdoter.

1. Vissa hävdar att gröten bör stå till sig en stund och sedan återvärmas. Andra menar att gröten inte ska ätas förrän dagen efter den är gjord. 

2. Sägner gör gällande att gröten endast ska röras medsols, med höger hand, för att undvika att tillkalla självaste hin håle. Rörandet ska göras med träsked, men när den ska ätas är det en sked gjord av ben som gäller.

Skotsk tradition menar också att gröten ska ätas stående. Varför, frågar du dig? Det undersöker vi i morgon, i grötbloggens sista inlägg.

Mer läsning

Annons