Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag 27. Tisdag: en bit gröthistorik att svälja ner

/

Gröt må man laga, vare sig det är söckendag eller helgdag, den är så helig att därför må ingen böta. Det gjorde heller ingen på tidningens julgrötslunch i dag. LÄS MER...

Annons

Jennie:
Jaha, imorse blev det en riktig tråkig grötfrukost. Jon som var inbjuden hade redan ätit aprikoskräm och pepparkaksdeg till frukost, Tommy hade hunnit äta några mackor hemma. Det var bara jag som inte ätit. Sen satte dom sig och läste tidningen. Och som lök på laxen, grädde på moset, socker på sylten, prickarna över ö fick jag både koka gröten, diska och plocka undan efter de små ynkliga liven. Upprörande. Kan tänka mig att deras arma mödrar fått plocka en och annan strumpa efter dom…

Just ja, det ska handla om gröt det här. Vi åt i alla fall havregrynsgröt med müsli i dag (tack för tipset Mona Sandin!). Helt okej.

2 dl havregryn
1 dl müsli
ca 6 dl vatten
salt 

Tommy:
Det bjöds på risgrynsgröt på jobbet i dag! En fröjd för ett bultande gröthjärta. Även bröd, skinka och must dukades upp för de sugna. Linjen mellan grötfest och grisfest skulle måhanda kunnat vara tunn, men deltagarna skötte sig och visade aktning för vad som bjöds.

Precis som man gjorde för 900 år sedan.

Va?

Jo, nu tänkte vi bjuda dig på en liten bit historia att svälja ner med risgrynen.

Skulle du ha vandrat jorden för en sisådär 900 år sedan så skulle du, förutom att vara riktigt gammal i dag, också hysa den största respekt för just gröten.

I en lagtext från den medeltida "Borgartingslagen", i detta fall gällande Västra Götaland, kan följande uppmaning läsas:

”Gröt må man laga, vare sig det är söckendag eller helgdag, den är så helig att därför må ingen böta”.

Det var nämligen så att den katolska läran förbjöd folk att äta kött vid fastetider. Men med gröten gick det alldeles utmärkt. Så utmärkt, att det tydligen var tvunget att befästas i stadgar.

Enligt denna sida från var informationen är hämtad, visar lagtexten på hur betydelsefull gröten ansågs vara. Tillsammans med fisk utgjorde den grunden i medeltidsfolkets matutbud. En bit salt sill eller lite fläsk var vanligt att käka till. Utom just på söckendag eller helgdag då, naturligtvis.

Så. Skolklockan ringer. Gå hem.

Mer läsning

Annons