Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curlade hårdrockare i Malmros julfilm

/

Två 35-åriga hårdrocksbröder som gärna lämnar in tvätten hos morsan.
Det är huvudpersonerna i komedin "Mammas pojkar" som får premiär i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Ö-viks respektive biografer på juldagen.
– Vuxna barn som behandlar föräldrarna som butlers, det är ett intressant fenomen, säger regissören Ulf Malmros.

Annons

Tvillingbröderna Thor och Oden älskar hårdrock mer än livet självt. Kanske för att de är rätt kassa på att sköta just livet. Vid 35 års ålder får de sparken, förlorar sin bostad och flyttar hem till mamma igen. Och hon tar emot dem med öppna armar.

– Den här curlingproblematiken, det vill säga föräldrar som vill sina barn så väl att de gör dem en otjänst, det var det som satte igång alltihopa, säger regissören Ulf Malmros.

Han och parhästen Kjell Bergqvist, som spelar brödernas mystiske chef som ställer till det för dem genom att ställa krav, har olika erfarenheter av curling i sina privatliv.

– Jag har curlat ganska mycket. Vi bodde på landet när mina döttrar var små och då får man skjutsa mycket. Efter skilsmässan curlade jag än mer, man vill ju vara en bra pappa, säger Bergqvist.

– Jag tror att det kan bli en press när man lyssnar på andra föräldrar som lämnar och hämtar. Till slut tycker man att man är rutten som inte gör det. Men mina barn fick ha en aktivitet i veckan och ta sig dit själva, säger Malmros.

"Mammas pojkars" hårdrocksinramning förklarar Ulf Malmros med att den världen bjuder på stor komisk potential.

– Där jag växte upp fanns det många hårdrockare och jag var fascinerad av uniformerna och hängivenheten. Det är starka uttryck, ibland blir det tufft och ibland komiskt.

Livet på landsbygden är inget nytt i en Malmros-film. Den här gången finns också en andlig dimension. För mitt bland handfallna hårdrockare finns den tomma kyrkan och en befolkning som mest är intresserad av billig shopping och linedancing.

Killarnas mamma, prästen Gunilla, har så fullt upp med sina egna problem att hon inte upptäcker den räddning som erbjuds henne från oväntat håll. I stället beklagar hon sig över sin osynliga arbetsgivare.

– Hon kämpar så, med att få sin församling till kyrkan samtidigt som hon är orolig för hur det ska gå för barnen. Den här krocken mellan hur hon försöker få ihop sin kristna tro med killarnas satanistiska hårdrock är också rolig, säger Lotta Telje.

Hon tillhör det gäng skådespelare som ofta dyker upp i Ulf Malmros filmer, liksom Björn Starrin, Johan Östling och Tuva Novotny.

Ny i gänget är Mia Skäringer som spelar småstadsdrottningen Jenny, som kommer emellan bröderna med sitt rosatonade hår.

– Det har varit roligt att få vara med. Jag har alltid gillat Ulfs filmer, han vågar ta ut svängarna. Det är mycket peruk och roliga kläder men han håller sig alltid på rätt sida gränsen, så det inte blir buskis.

Miranda Sigander /TT spektra

Mer läsning

Annons