Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charmiga bröder i succéfilm

/
  • Bröderna
  • Sandra Harms och Karzan Kader är mest nöjda med att filmen blev av med tanke på omständigheterna i Kurdistan.
  • Sandra Harms.

2011 vann han en student-Oscar för kortfilmsversionen av filmen "Bekas".
Nu är den svenske regissören Karzan Kader aktuell med den redan hyllade långfilmsversionen som har Ångermanlandspremiär i Härnösand i kväll.

Annons

"Bekas" utspelar sig i den kurdiska delen av Irak under tidigt 90-tal och handlar om de två föräldrarlösa bröderna Dana och Zana. Efter att ha smygtittat på Stålmannen på bio vill bröderna till USA för att ta med sig superhjälten hem och få bort Saddam Hussein från Irak.

– Vissa delar från filmen är verkligen om mig och min bror och när vi åkte därifrån. För mig var det Rambo som gällde som liten, han var så stor och hade muskler. Jag tänkte "Kan inte han komma hit och hjälpa oss?", säger regissören Karzan Kader som själv är kurd och lämnade kriget i Irak som 6-åring för Sverige.

På Cannesfestivalen i våras såldes filmen till fler än 13 länder bara efter att trailern visats. Och här hemma fick Karzan Kader Stockholms filmfestivals hedersomnämnande för årets bästa regidebut.

Enligt planerna skulle inspelningen av "Bekas" ske i den kurdiska staden Sulaymaniyya, men den arabiska våren kom i vägen och förändrade förutsättningarna. Efter bara en vecka fick filmteamet packa ihop och åka hem till Sverige.

– Det blev demonstrationer och folk dog och blev skadade. Vi försökte ha is i magen, men insåg att det här går inte, säger producenten Sandra Harms.

Men teamet lät sig inte skrämmas utan åkte tillbaka och gjorde inspelningarna i en annan stad.

– Det hände mycket under inspelningarna. Men det är så det ska vara, det ska inte vara enkelt att filma, säger Karzan Kader och fortsätter:

– Det blev ännu viktigare att göra filmen för att visa världen vad som händer.

Idén om att göra en film i Kurdistan hade Karzan Kader redan innan han påbörjade sin utbildning på Dramatiska institutet. Och han hoppas att fler svenskar vågar sig på världen.

– De borde göras mer sådana här filmer. USA tar hela världen, och vi i Sverige är minst lika duktiga som dem, varför tar inte vi det här steget?

Producenten Sandra Harms håller med.

– Det viktiga när vi gör film i Sverige är att göra film för vår publik men det är ju inte synonymt med att det måste utspela sig i Sverige och vara på svenska, säger hon.

Shoreh Zare /TT spektra

Mer läsning

Annons