Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson: En ny ambassadör är utsedd

/

Annons

I dag släpps den – Tomas Ledins finfina och omtalade temaskiva "Höga Kusten", som så klart handlar om det världsarvsklassade område som han och så många med honom håller så kärt.

I onsdags hölls en stor, men samtidigt liten, releasefest på Lövviks pittoreska föreningshus, vilket utan tvekan lär ha varit årtiondets stora höjdpunkt i det lilla samhälle där Tomas Ledin har sina rötter.

Och för att dra en sliten klyscha – alla var där.

Först en knökfull spelning för Lövviksborna och sedan en knökfull spelning, och trivsamt mingel, för diverse lokalkändisar från Höga Kustens alla fyra kommuner.

Personligen hade jag inga större förväntningar på kvällen, måhända för att jag var alltför fokuserad på journalistjobbet som skulle göras för denna tidning. Men när Tomas Ledin, och hans högst kompetenta band, spelade upp sina Höga Kusten-låtar för de uppenbart känslomässigt tagna och glada Lövviksborna var det svårt att inte dras med i Ledins predikan om bygdens betydelse, dess vackra natur och angelägna historia.

Ledin om premiären

För precis som i böcker av exempelvis Nicke Sjödin eller Bo R Holmberg känns det alltid lite speciellt när det berättas om ens hembygd. Det känns lättsamt, tydligt och intressant att måla upp tankebilder när Bo R Holmbergs återkommande huvudpersoner i polisfamiljen Morell färdas runt i Ångermanland för att utreda brottslighet.

På samma sätt är det intressant att höra Tomas Ledin sjunga texter om Höga Kusten och berätta om exempelvis händelserna i Ådalen 1931, där många av oss ångermanlänningar har förfäder som marscherade i protesttåget och därmed har en högst personlig koppling till.

I och med denna skiva har Tomas Ledin onekligen blivit Höga Kusten och Ådalens stora ambassadör, precis som Lill-Babs, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck och Per Gessle är ambassadörer för Järvsö, Göteborg, Linköping och Halmstad. Och på intet sätt är det dåligt.

Ledin om höga kusten

Denna enorma gratisreklam är självklart högst välkommen hos Kramfors, Sollefteås, Härnösands och Örnsköldsviks respektive kommuner – och inte minst kommunernas kommersiella näringsidkare. Det gemensamma Höga Kusten-projekt som kommunerna samarbetsvilligt jobbar på, som ska stärka områdets varumärke och främja dess turistnäring, kan knappast ha fått en bättre draghjälp.

Mer läsning

Annons