Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brolle och Perrelli sätter Gussjö på kartan – och hela bygden är på fötter

Lilla Gussjö, 2,5 mil väster om Härnösand, lockar landets främsta artister.
– Vi vill sätta Gussjö på kartan, säger Ann-Sofie Hammarström i Gussjö intresse och idrottsförening som sedan 1940-talet har drivit dansstället Gussjönoret.

Annons

I kväll, fredag, är det extra tryck när rockparet Kjell "Brålle" Wallmark och Charlotte Perrelli äntrar den nybyggda utomhusscenen, ett stenkast från bonden Lars Strindins betande kor och den närliggande badplatsen.

En idyll som slår det mesta.

I kväll, fredag,  brukar det loss på Gussjönoret. Åsa Söderlund (till vänster) och Ann-Sofie Hammarström hoppas på rekordpublik. I bakgrund syns den tillfälligt uppbygde scenen där

Frvilliga krafter, ett 30-tal personer, är sysselsatta med att hjälpa till helt ideellt.

– Hela byn ställer upp, säger Tore Granbom, ordförande i Gussjö intresse och idrottsförening i full färd med att resa upp ett tält.

Det har gått riktigt bra med förköpen och det talas om publikrekord, minst 1500 besökande.

Åsa Söderlnd (till vänster) och Ann-Sofie Hammarström brinner får sin hembygd och föreningen Gussjö IF.

Ann-Sofie Hammarström och Åsa Söderlund ingår i styrelsen. De brinner för att bygden ska leva.

– Politikerna i Härnösand måste förstå att landsbygden också ska leva. Allt ska inte hamna inne på betongtråkiga gator i stan, säger Ann-Sofie Hammarström som flyttade från Timrå till Gussjö för 13 år sedan.

Åsa Söderlund har bott i Gussjö med 175 hushåll under större delen av sitt liv.

– Gussjönoret fyller en viktig funktion som mötesplats och symbol för orten. Inkomsterna som vi får in från danskvällarna går bland annat till ett nytt föreningshus som vi ska bygga framöver, berättar hon.

Föreningen har haft god hjälp av Folket hus artistbokning som värnar om en levanda landsbygd.

Exempelvis riskerar inte Gussjö någon ekonomisk smäll eftersom de inte behöver gå in med någon egna pengar. Koncepetet bygger på att intäkterna fördelas efter intäkterna på entréagifterna.

– Brålle vill att de små genuina danställena ska levar, det brinner han verkligen för. Det är också ett viktigt uppdrag även för oss, säger Pernilla Eurenius som sköter artistbokningarna hos Fokets hus.

Kvällen går i Rockn Rolls tecken med raggarkortege från Härnösand ut till Gussjönoret. Medlemmarna i Gussjö IF kommer att vara klädda i 50-talskläder.

– Vi räknar med minst 500 raggarbilar, förhoppningsvis kommer också Brålle och Carlotte åka med hit i dem, säger Ann-Sofie Hammarström.

Läs mer: Brålle imponerad av William från Härnösand - "Han kan bli årets rockröst"

Tore Granbom, ordförande i Gussjö IF. är en av många drivande ideella krafter i Gussjö.

Mer läsning