Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beatles första Sverigespelning 50 år

/
  • Beatles medverkade i tv-programmet
  • Hysterin var enorm när Beatles kom till Sverige. Här kramar ett ungt fan om George
  • Ringo, George, John och Paul hoppar på Sergelgatan i centrala Stockholm under sitt första Sverigebesök 1963.
  • Bengt-Åke Bengtsson var mannen som tog Beatles till Sverige 1963.

På fredag är det 50 år sedan The Beatles gjorde sin första turné utanför Storbritannien.
Platsen? Sundstaaulan i Karlstad.
"Amatörmässig hambo", skrev Nya Wermlands-Tidningen.

Annons

– Det tycker jag är helt fel. Beatles kom ju med något nytt. Det var fantastiskt, nytt och fräscht. Och det var inte bara musiken utan modet, kläderna, frisyrerna och jargongen, säger Bengt-Åke Bengtsson.

Han såg till att bandet kom till Sverige hösten 1963. Efter att kvartetten landat på Arlanda och hälsats välkomna av branschfolk samt ett 20-tal kvinnliga beundrare gick den nio spelningar långa färden till scener i bland annat Karlstad, Stockholm, Göteborg, Borås och Eskilstuna.

– Jag trodde ju kanonhårt på detta. Vi var väldigt glada och satsade.

Tre månaders förarbete ledde till spelningar som lockade tusentals.

– På den tiden brydde man sig inte om texten utan det var tjejerna som skrek efter musikanterna och hoppade upp på scenen. De bara skrek och skrek.

TT: Hur kända var Beatles i Sverige det året?

– Det var en storstadsgrej. Vi kunde inte engelska på landsorten.

Men att Bengt-Åke Bengtsson i augusti 1963 ordnade så att 8 000 personer fick se sångaren Chubby Checker på Johanneshov i Stockholm tycker han egentligen var större.

Några dagar efter Sverigepremiären spelade The Beatles tillsammans med Lill-Babs i tv-programmet Drop-in från Gröna Lund. Och på slaget 19 nu på fredag, exakt 50 år sedan Karlstadkonserten, gör brittiska Beatles-tolkarna The Overtures den första av tre hyllningsspelningar på samma scen.

Fakta/Beatles i Sverige

• Beatles kom till Stockholm den 23 oktober 1963, men där gjorde de mest intervjuer med pressen och en inspelning för radio. Så den första spelningen var på Sundsta Läroverk i Karlstad den 25 oktober. Därefter spelade Beatles i Kungliga Tennishallen i Stockholm den 26 oktober, i Göteborg den 27 oktober, Borås 28 oktober, Eskilstuna den 29 oktober och avslutade med att spela in tv-programmet "Drop in" i Stockholm den 30 oktober.

Fakta/Beatles

• Beatles grundades 1960 i Liverpool och bestod vid genombrottet 1963 av Ringo Starr (trummor), George Harrison (gitarr), John Lennon (gitarr) och Paul McCartney (bas). Singlarna "Please please me", "From me to you" och "She loves you" banade väg för en framgångssaga som sedan dess aldrig överträffats.

• Beatles var både det första pojkbandet och den första popgrupp som i stor skala själva skrev sina egna låtar och tog makten om sin egen karriär.

• Inom loppet av drygt sex år spelade Beatles in tolv album, späckade med odödliga hitlåtar - de allra flesta skrivna av Lennon/McCartney.

• Musikaliskt förvandlades gruppen genom åren från att vara ett band inspirerad av amerikansk 50-talsrock till att på ett för den tiden banbrytande sätt experimentera med ljudbilder och de påverkades mycket av psykedelisk musik och österländska toner.

• Beatles viktigaste album är: "Rubber soul" (1965), "Revolver" (1966), "Sgt Pepper's Lonley Hearts Club Band" (1967), "The Beatles" (1968), "Abbey Road" (1969), "Let it be" (1970).

Per-Johan Thörn/TT

Mer läsning

Annons