Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyfavoriter blir film

/
  • Det somaliska bandylandslagets vedermödor har uppmärksammats stort i svenska medier. Nu gör Fredrik Wikingsson och Filip Hammar en tv-serie och en långfilm om laget.
  • Fredrik Wikingsson och Filip Hammar befinner sig i Irkutsk för att följa det somaliska bandylandslaget.

Som om inte Somalia i ett bandy-VM i Sibiren vore galet nog. Äventyret blir även en biofilm till sommaren och fem entimmeslånga program på Kanal 5 i höst.

Annons

– Jag är helt övertygad om att det här kommer förändra svenskarnas syn på somalier, säger Filip Hammar.

Det är tv-personligheterna Fredrik Wikingsson och Filip Hammar som har följt det ambitiösa integrationsprojektet i Borlänge där nyanlända somalier lärt sig spela bandy på kort tid.

Tack vare ideella krafter, den lokala bandyklubben, en driftig entreprenör och en före detta svenska landslagsstjärna som förbundskapten lyckades de med det omöjliga att ens ta sig till VM.

För Filip & Fredrik var det inte ett svårt beslut att hoppa på projektet.

– Det finns ett tema som alltid ska ligga i tiden, men som ligger mer i tiden just nu: Alla människors lika värde. Det anmärkningsvärda med somalier i Sverige är att man inte kan nämna en känd somalier. Det är en osynlig invandrargrupp. Ta till exempel kurder som är mycket mer ljudliga, eller folk från Balkan. Somalierna är en tyst, stor och, tyvärr, bespottad invandrargrupp. Kan vi hjälpa till att ändra på det skulle jag bli jättestolt, säger Filip Hammar.

Men för att kunna förmedla ett viktigt budskap behövs det ett underhållande sätt att göra det på. Och det är ett område de behärskar.

– Det finns massor av karaktärer bland spelarna, många historier att berätta. Och när sådana här projekt dras igång så ploppar det alltid upp udda fåglar, säger Fredrik Wikingsson.

Filip Hammar igen:

– Eldsjäls-tv är alltid bra, folk på landsbygden som engagerar sig i nåt. Persongalleriet här är fantastiskt.

Biofilmen har premiär på nationaldagen den 6 juni medan tv-serien sänds inför valet.

Mer läsning

Annons