Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avicii gräver där han står

/
  • Med singeln
  • Tim
  • Linnea Henriksson är en av många sångare som medverkar på Aviciis album. Hon gillar att Avicii lyfter fram andra skandinaviska artister.
  • Linnea Henriksson.

Avicii tar just nu över världen. Och han gör det med en lång rad landsmän vid sin sida - på albumet "True" hittar man allt från svenska sångare till en 20 år gammal västerbottnisk jazzmelodi.
– Det finns en skandinavisk touch, det är häftigt att han lyfter fram det, säger Linnea Henriksson som medverkar på en låt.

Annons

Ända sedan den svenska dj-stjärnan Tim "Avicii" Bergling i juni meddelade att han var i färd med att färdigställa sitt debutalbum har förväntningarna varit stora.

Avicii var redan en av världens största dansmusikartister - samtidigt visade den countrydoftande förstasingeln "Wake me up", med sång av Aloe Blacc, att han var på väg i en helt ny riktning.

I förra veckan släpptes så albumet "True" och det räcker med en enda lyssning för att konstatera att Avicii gjort något helt annorlunda. "True" är inte en houseskiva, i stället blandas elektronisk dansmusik med rock, bluegrass, country och pop.

– Jag älskar att hitta inspiration på oväntade ställen och blanda det med vad jag tidigare gjort. Och när jag började experimentera med genrer så lät det inte forcerat. Kanske beror det på att jag lyssnade på alla de här olika sorternas musik när jag växte upp och att det är musik jag älskar, säger Avicii själv i en intervju med Time.

Och nog kommer inspirationen från oväntade håll. Sångmelodin i en av skivans låtar, "Dear boy", är till exempel hämtad direkt från den instrumentala låten "Hymn" - ursprungligen utgiven på skiva 1994 av jazzsaxofonisten Jonas Knutsson från Umeå.

Han blev förvånad när han plötsligt fick ett mejl från Aviciis amerikanska advokater.

– De skrev att han ville använda melodin och ge ut den och bad om mitt tillstånd. Det var ju surrealistiskt men jättekul, jag tycker verkligen att det märks att han har en kärlek till melodin. Han har hittat en helt annan funktion för den, jag gjorde den ju som en folkmusikaktig ballad, säger Jonas Knutsson.

Hur Avicii fått nys på hans snart 20 år gamla skiva vet han dock inte.

– Han måste ha varit fem bast eller något när den gavs ut. Men jag misstänker att han kan ha hört den i en låt med en hiphopgrupp där slingan samplades, den gavs aldrig ut men låten cirkulerade på nätet för runt tio år sedan, säger Jonas Knutsson.

Aviciis album skiljer sig också från andra housestjärnornas när man tittar närmare på vilka gästsångare som bjudits in. Visserligen är Adam Lambert med på ett hörn men merparten av sånginsatserna görs av i sammanhanget smala artister som svenska Salem Al Fakir, danska Mø och amerikanska Blondfire. Det är långt ifrån exempelvis David Guetta som oftast anlitar hiphop- och r'n'b-stjärnor som Nicki Minaj, Usher och Snoop Dogg.

Avicii gör också en renodlad indiecover när han slänger in en version av Antony and the Johnsons sorgsamma ballad "Hope there's someone". Den sjungs på skivan av hyllade popartisten Linnea Henriksson - sången som används är samma som hon spelade in 2010 efter att ha framfört låten i "Idols" kvalfinal.

Ända sedan den tiden har hon haft kontakt med Avicii och hans manager Ash Pournouri.

– Vi har pratat om att det vore kul att göra något tillsammans. Just den inspelningen trodde jag inte att det skulle bli något mer med, men den kom på tal och de ville testa att göra något med den. Sedan gick det ganska fort till att låten kom med på skivan., säger Linnea Henriksson till TT.

Hon berättar att hon gillar melodierna på "True" och tycker det är häftigt att skivan har en skandinavisk touch.

– Med tanke på hur enormt stor han är tycker jag att det är lite kaxigt att han vågar göra val som inte så självklara, som att jag är med på skivan. Det är ganska otippat och så klart väldigt roligt, säger Linnea Henriksson.

Fakta - Avicii:

• Tim Bergling, född 1989 och uppvuxen i Stockholm. Började göra musik som 18-åring och kallade sig till en början för Avici - när han skulle registrera sig och ladda upp sin musik på den sociala nätverkstjänsten Myspace var dock det användarnamnet upptaget och han lade till ett i. Sedan dess har han kallat sig Avicii.

• Redan 2010 arbetade Avicii med stora dansmusikartister som David Guetta och Tiesto - det stora genombrottet kom dock under 2011 med hitsingeln "Levels". Sedan dess har Avicii gjort dj-spelningar över hela världen inför miljontals människor. Han rankas som världens tredje bästa dj av ansedda DJ Magazine och enligt Rolling Stone får han runt 1,6 miljoner kronor per spelning.

• I juni i år släpptes den första singeln från debutalbumet "True". "Wake me up", med sina bluegrass-influenser, innebar en ny riktning för Avicii och hånades till en början men blev så småningom en enorm sommarhit som toppade listorna i över 20 länder.

• Den 13 september släpptes albumet "True". Skivan har redan gjort succé i Apples digitala musikbutik Itunes där den intagit förstaplatsen i 60 länder. Förutom sångarna som nämns i artikeln har Avicii på skivan också samarbetat med en lång rad andra artister och låtskrivare som discopionjären Nile Rodgers, svensken Vincent Pontare, det amerikanska bandet Imagine Dragons och Mac Davis som skrev Elvis Presley-låten "In the ghetto".

Linus Brännström/TT

Mer läsning

Annons