Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustpriset till Lena Andersson

/
  • Lena Andersson fick Augustpriset för sin roman
  • Bea Uusma blev själaglad över fackbokspriset till
  • Nicole Accord, Eva Lindström, Ellen Karlsson, Bea Uusma och Lena Karlsson blev alla belönade vid årets Augustprisgala i Konserthuset i Stockholm.

Det blev en Augustgala med kvinnliga förtecken. Lena Andersson, Bea Uusma, Ellen Karlsson och Eva Lindström kunde gå hem med var sin statyett från Konserthuset i Stockholm på måndagskvällen.

Annons

Det var favoriternas kväll i Konserthuset – både Bea Uusma och Lena Andersson prisades för sina förhandstippade böcker och barnboksveteranen Eva Lindström, som nominerats sammanlagt åtta gånger, fick äntligen sitt Augustpris.

Lena Anderssons roman "Egenmäktigt förfarande" har hög igenkänningsfaktor för många läsare som ömsom njutit ömsom lidit sig igenom berättelsen om hur den förnuftsstyrda poeten Ester Nilsson, på tvärs med hela sin personlighet, blir handlöst förälskad i konstnären Hugo Rask. Sällan har en huvudperson i en kärleksroman blivit så nobbad och förnedrad, men ändå hållit fast vid sitt hjärtas utvalde.

Inte förberedd

Lena Andersson var inte förberedd på den uppmärksamhet som romanen skulle få.

– Den har överträffat alla mina förväntningar, jag fattar ingenting, jag hade ingen som helst föraning, sade hon till TT.

En uppföljare till "Egenmäktigt förfarande" har redan aviserats av förlaget, men på måndagskvällen uttryckte hon sig försiktigt om det pågående skrivandet.

– Det handlar om samma person i alla fall, om Ester. Inte om Hugo, han är inte intresserad av sådant här, inte som jag uppfattar honom i alla fall. Men just nu har jag haft dåligt med tid att skriva, och nu lär det bli ännu mindre.

Hård konkurrens

Konkurrensen var hård i fackboksklassen, men knapp favorit på förhand var Bea Uusma som också infriade förväntningarna med "Expeditionen. Min kärlekshistoria", i vilken hon söker efter svaret på varför medlemmarna i Andréexpeditionen dog.

Uusma var definitivt kvällens gladaste pristagare. Hon hoppade jämfota av lycka på scenen och utbrast i ett ogarderat "fy fan, vad kul!". Efter galan konstaterade hon att "Expeditionen. Min kärlekshistoria" verkligen inte är en slutpunkt i arbetet.

– Boken är bara en avstampsbräda för nästa fas. Jag gör en film med Karin af Klintberg som kommer på SVT, jag skulle tro nästa år. Men jag är ju inte klar med Andrée bara för den här boken. Jag var på Svalbard för bara två veckor sedan och hittade en blodig tröja.

Ett litet "Äntligen!" var på sin plats när det gällde årets pristagare i barn- och ungdomsbokskategorin. Illustratören och författaren Eva Lindström, född 1952, har varit på tal för priset sju gånger tidigare, men aldrig vunnit det. Samarbetet med debutanten Ellen Karlsson i boken "Snöret, fågeln och jag" visade sig så lyckosamt att det resulterade i barnboksveteranens första Augustpris.

Sara Ullberg/TT

Erika Josefsson/TT

Mer läsning

Annons