Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Armageddon för sjuhundratrettiofjärde gången

/

Det är onekligen med aningen tveksamma ögon jag ser på jul- och nyårshelgens tv-tablå. För utan tvivel framstår det ju som om man, som minus 30-åring, inte bör hålla sig nämnvärt mycket framför apparaten i jul- och nyårstider. Så till vida man inte är en minus 30-åring som gillar bingolotto, dokumentärer, dramatiseringar eller framför allt uppsittarkvällar.

Annons

I vanlig ordning skryter den stora kanalerna, svt och tv4, om deras mångfacetterade och genomtänkta jultablå. Svt:s stora juldramasatsning är "Selma" med bland andra Helena Bergström och Alexandra Rapaport, med manus av Åsa Lantz och regi av Erik Leijonborg. Vid första anblicken förefaller det för mig, som alltid uppskattar ämnet historia, som en riktigt attraktiv historisk skildrig av Selma Lagerlöf. Men för oss alla (och detta kan jag svära i kyrkan på!) som har katastroffilmen "Angel" i hyfsat färskt minne blir dramat mer eller mindre helt ointressant. Jag törs helt enkelt inte se något mer av Helena Bergström inom en rätt överskådlig framtid.

Men nu ska jag, så här i juletid, inte bara stirra mig blind på bristfälligheterna. Visst går det att finna en del ljus i jul- och nyårsmörkret när det kommer till tv-tittande. På nyårsdagen, när man kanske är lite trött efter den sena timmen på nyårsafton, bör man förmodligen se serien "De halvt dolda", skriven av Jonas Gardell med David Dencik och Marie Richardson i huvudrollerna.

I filmväg är det som vanligt mycket som kan ifrågasättas. Den mest uppenbara frågan är väl varför tv4, på julafton, väljer att visa Armageddon för sjuhundratrettiofjärde gången. Se istället "Ett päron till farsa firar jul" (Chevy Chase är Chevy Chase!), "Hitta Nemo" (En animeringsklassiker för hela familjen), "Det våras för Hitler" (kanske Mel Brooks bästa), "Top Gun" (Grabbig som få), "Eternal sunshine of the Spotless Mind" (Tänkvärd film med en briljant Jim Carey) och måbra-filmen "Galen i kärlek" (med skickliga Jack Nicholson och Diane Keaton).

Musikmässigt missar jag inte Robert Plant & Alison Krauss samt Manu Chaos respektive konserter i svt. Förutom all engelsk fotboll som visas i helgerna är det givet att kika på Sportens OS-krönika samt direktsända annandagsbandyklassikern mellan Bollnäs och Edsbyn.

Men fram för allt vägrar jag missa: 1. Femte avsnittet av "På spåret" annandag jul då Filip Hammar och Fredrik Wikingsson går i klinch med Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt. 2. Fredrik Lindströms program "Ett land blir till" om Sveriges födelse.

Hmm... Det kanske ändå finns en del att se under jul- och nyårshelgen?

Eller så är det jag som börjar bli snäll - så här fem dagar innan jul.

Lägligt om något!

– Marit Bergmans turnéschema: Sveriges popdrottning spelar för oss, tråkigt nog, närmast i Gävle och Umeå. Blir till att boka in en Umeå-resa i april helt enkelt.

– AC/DC:s publikmagnetism: De gamla australiensarna sålde slut Ullevi på två timmar. Inte många artister eller band slår det. Bara att hoppas att vår AC/DC-tokiga sportchef fick tag på biljetter denna gång.

– Timrå och Modos kräftgång; bara att hoppas att tomten stannar till hos sportcheferna Ecke Holmberg och Stefan Lindqvist. För oavsett vilket lag man nu håller på är det roligare om båda finns kvar i elitserien.

– The Dark Knight: En sjujäkla bra film som bör ses på bio eller med hemmabiosystem. Heath Ledgers tolkning av Jokern är redan en klassiker.

– Dansbandskampens orättvisa: tv-tittarna klagar på det orättvisa tävlingsupplägget. När det nu är final i morgon kväll får tittarna väl se till att rösta fram rätt vinnare? En röstningsmajoritet ljuger aldrig.

– Kevin i Idol-finalen: Kevin är den Idol-vinnare som passar bäst för det koncept skivbolagen söker efter. Okej, Darin passar förmodligen ännu bättre, men han vann ju faktiskt inte.

– Fall Out Boy: nya plattan ”Folie À Deux” kommer att snurra friskt i många gymnasietjejer och killars rum inom den närmsta tiden.

– Whitesnake på Hovet i tisdags: 57-åriga David Coverdale är inte längre 21 år och hans stämband låter så klart där efter. Men Whitesnake kan utan tvekan fortfarande spela skiten ur ett gammalt hockeytempel som Hovet i Stockholm.

Mer läsning

Annons