Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets skivor 2013 - enligt Allehanda Nöjes recensenter

Allehanda Nöjes sex mest frekventa skivrecensenter har listat sina skivfavoriter under 2013.

Annons

PETER CARLSSON

1. Ghost - "Infestissumam"

Ghosts andra album, och uppföljaren till 2010 års succédebut "Opus Eponymous", är i det närmaste fulländad. Det svenska doommetal-bandet har tagit världen mest storm och gör snart stora internationella arenakonserter.

2. Daft Punk - "Random access memories"

Franska elektronisk musikduon Daft Punk gav oss inte bara en av årets bästa låtar, "Get lucky", utan även årets näst bästa skiva. Pionjärerna Daft Punk påvisar hur de kommande årens popmusik rimligtvis lär låta.

3. Jake Bugg - "Shangri la"

Han är bara 19 år, men Bob Dylan-doftande Jake Bugg gör musik som en fullvuxen och erfaren man. Kritikerrosade indieplattan "Shangri La", hans andra album, berör på alla sätt och innehåller bland annat fantastiska låten "A song about love".

4. Biffy Clyro - "Opposites"

Kreativiteten flödar hos skotska alternativrockarna Biffy Clyro. Detta finfina dubbelalbum innehöll allt man kan önska sig, både berörande ballader och energisk rockenergi. Biffy Clyro är utan tvekan påläggskalvar inom rockmusiken.

5. Jason Isbell - "Southeastern"

Årets bästa singer/songwriter-platta gjorde amerikanske Jason Isbell, tidigare medlem i Drive-By Truckers. 34-åringens "Southeastern" är ett helgjutet album, innehållande både avskalade pärlor och mer bredbent countryrock.

6. Alice In Chains - "The Devil Put Dinosaurs Here"

7. Alter Bridge - "Fortress"

8. Jenny Wilson - "Demand the Impossible!"

9. Pearl Jam - "Lightning bolt"

10. Black Sabbath - "13"

JENNIE JOHANSSON

1. Kodaline – "In a perfect world"

Irländska Kodalines debutalbum är lovande, och med en blandning av pop och rock går det inte att undgå att dra paralleller till Coldplay och Keane. Låten High hopes är otroligt fin. Jag hoppas vi får höra mer från dessa killar.

2. Lorde – "Pure Heroine"

Unga Lorde från Nya Zeeland har en makalös röst som man knappast tror tillhör en 17-åring. Elektronisk och stundvis deppigt, texterna handlar om vardagen och tilltalar nog de flesta. Låten Ribs är ett av de bästa spåren.

3. Daft Punk – "Random access memories"

Det känns knappast som de var lucky när den här plattan gjordes. Absolut ett av årets bästa album, även om det inte är exakt min smak. Den sköra sången på Instant crush och hitten Get lucky är verkligen guldkorn.

4. Bastille – "Bad Blood"

Om man är svag för stämmor och körer, som jag måste erkänna att jag är, är det här kanon. Visst, ibland blir det lite för mycket av det goda, men det blir trallvänligt vare sig man vill eller inte.

5. Avicii – "True"

Vanligtvis kan den här typen av musik bli förutsägbar. Det är bra variation tycker jag, kanske är det för att det är influenser från annat än discomusik. Och att höra Dan Tyminski på Hey brother var väl ändå en ganska rolig och otippad överraskning.

6. Veronica Maggio – "Handen i fickan fast jag bryr mig"

7. Birdy – "Free Within"

8. John Mayer – "Paradise Valley"

9. Håkan Hellström – "Det Kommer Aldrig Va Över För Mig"

10. One Republic – "Native"

TORBJÖRN BERLIN

1. Jimmy Webb – "Still within the sound of my voice"

En av de största låtskrivarna bjuder in Graham Nash, David Crosby, Brian Wilson, Kris Kristofferson och ytterligare ett stort antal storheter. Bäst är det när Elvis kompband Jordanaires och brittiska Rumer träder in på scenen.

2. State Cows – "The second one"

Umeås svar på Steely Dan spelar inte en enda onödig ton. Bäst är den japanska utgåvan, som innehåller några oumbärliga bonuslåtar. Donald Fagen borde vara avundsjuk. Dessutom serveras utsökt sång av Daniel Andersson.

3. Marc Jordan – "On a perfect day"

Kanadensarens skivor går knappt att få tag på nu för tiden. Det här är den perfekta kombinationen av jazz, pop och amerikansk västkustrock.

4. Prefab Sprout – "Crimson/Red"

När Paddy McAloon äntligen gör en popskiva igen så gör han det med bravur. Ett gott hantverk och realistiskt surrogat för oss som var med på 60-talet.

5. Glen Campbell – "See you there"

Trots Alzheimers fortsätter 77-årige countryrockaren – en gång stand-in för Brian Wilson – att bjuda på oförglömliga toner. Vackert, vemodigt och oumbärligt.

6. Poco – "All fired up"

7. Johnny Hates Jazz – "Magnetized"

8. Boz Scaggs – "Memphis"

9. Rod Stewart – "Time"

10. Justin Hayward – "Spirits of the western sky"

JERKER ULLERSTAM

1. Oueens of the Stone Age – "... Like clockwork"

Josh Homme fortsätter att förfina sin psykedeliska ökenrock och det här kan vara det bästa han släppt ifrån sig. Han släpper in fler influenser och tillsammans med ett gäng klockrena låtar blir det ett dynamiskt mästerverk.

2. Jenny Wilson – "Demand the impossible!"

Jenny Wilson har gått sin egen väg redan från början. Hon skapade sitt eget sound och har fortsatt att utveckla det. På den här skivan lyckas hon skapa en vacker helhet som skaver mot brutala sanningar och ett kärvt ljudspråk.

3. Ghost – "Infestissumam"

Att följa upp en fantastisk debut och samtidigt vara otroligt hajpade är inte det lättaste. Ghost löser det med att utmana sina lyssnare. Skivan innehåller både hittar som "Year Zero" och episka vandringar som "Ghuleh/Zombie queen".

4. Daft Punk – "Random access memories"

Jag lyssnar inte på disco, men jag lyssnar på Daft Punk. "Random access memories" innehåller inte bara "Get lucky" men singeln var en tursam draghjälp.

5. INVSN – INVSN

Dennis Lyxzén har fått ordning på sitt nya slagskepp i och med bandets tredje skiva. Förra plattan "Saker som jag sagt till natten" hade sina höjdpunkter men här har västerbottningarna lyckats över hela linjen.

6. Thee Oh Sees – "Floating coffin"

7. Vampire Weekend – "Modern vampires of the city"

8. Cult of Luna – "Vertikal"

9. Kurt Vile – "Wakin on a pretty daze"

10. Panda Da Panda – "Flaoua Paoua"

LARS LANDSTRÖM:

1. Neko Case - "The worse things get, the harder I fight, the harder I fight, the more I love you"

Neko Case stack från USA till Kanada och var drivande i ett punkband. Hon spelar flera instrument och gör sina egna låtar med driv och intensitet.

2. Laura Mvula - "Sing to the moon"

Laura Mvulas musik låter som Björk och Brian Wilson och Leonard Bernstein i samma studio. Men det är bara ett närmevärde. Laura Mvula låter framför allt som Laura Mvula.

3. Jenny Wilson - "Demand the Impossible!"

Jenny Wilson beskriver själv sitt tredje album som en hyllning till upploppen, till överlevnaden, till kampen efter att hon drabbats av bröstcancer. Ett mycket starkt album.

4. Kaja - "Tre trappor upp"

Göteborgstrion Kaja gör musik som rör sig mellan kletzmer, östeuropeisk folkmusik och svensk folkmusik. Accordionisten Camilla Åström skriver det mesta av den kreativa, infallsrika och lustfyllda musiken.

5. Algot - "Inom"

Algot är Magdalena Eriksson på fiol och Mattias Mårtensson på citern, ett stränginstrument. De vann den europeiska finalen av Musik Direkt i Belgien. Inte alls överraskande med en så medryckande musik.

6. Agnes Obel - "Aventine"

7. Ulrika Bodén Band - "Kärlekssånger"

8. Sofia Jannok - "Áphi"

9. Ulrika Bergdahl - "And the I hit the ground"

10. Maia Hirasawa - "What I saw"

MARCUS MELINDER

1. Daft Punk - "Random access memories"

Den franska electronicaduon skrev musikhistoria när de tidigare i år släppte sin första skiva på åtta år. Daft Punk var nere för räkning men reste sig igen, starkare än någonsin. Med "Random access memories" har duon skapat årets i särklass bästa platta.

2. Ghost - "Infestissumam"

I år tog satans egen påve och hans namnlösa gastar oss alla med storm och likt viljelösa zombies knäböjer vi nu inför strålglansen. Med "Infestissumam" förädlade Ghost hårdrocken till något den aldrig varit förut. Pop och metal är verkligen en sataniskt bra kombination!

3. Cult of Luna - "Vertikal"

På sitt sjunde album rör sig postmetal-bandet Cult of Luna just vertikalt, höjda över allt annat. En platta som är skräckinjagande i all sin överväldigande storslagenhet. Cult of Luna har gjort många bra plattor genom åren, men ingen fullt så teknisk och exakt som den här. Detta är ren perfektion.

4. Shout out Louds – "Optica"

Det var tre år sedan vi senast hörde något från "Shout out louds". Ett av de stilbildande band som uppstod i kölvattnet av 90-talets tidiga indievåg. Och det känns som att pausen från scenljuset har gett resultat. Det är så här den moderna indiepopen låter och inga gör det bättre än "Shout out louds".

5. Chvrches – "The bones of what you believe"

Det skottska synthpop-bandet, med den obegripliga stavningen (uttalas Churches), har gjort en fin popskiva med flera spår som sätter sig vid första lyssningen. Det är så här den moderna elektroniska popen borde låta. Lauren Mayberrys vackra sång ljudsätter 2013.

6. Eels - "Wonderful glorious"

7. Watain - "The wild hunt"

8. Beast! - "Dead or alive"

9. Daniel Adams-Ray - "Innan vi suddas ut"

10. Junip – Junip

Mer läsning

Annons