Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Applåder för Moodyssons nya film

/
  • Lukas Moodysson är förvånad över att
  • Liv LeMoyne, Mira Barkhammar och Mira Grosin gör huvudrollerna i Lukas Moodyssons kommande film
  • Liv LeMoyne, Mira Barkhammar och Mira Grosin är alla debutanter. Lukas Moodysson ville ha flickor som han kände skulle ha en bra kemi sinsemellan till sin nya film
  • Lukas Moodysson tillsammans med sin dotter Lily framför sig och från vänster Mira Barkhammar, Liv LeMoyne och Mira Grosin.

Med "Vi är bäst! " gör Lukas Moodysson en bejublad comeback i filmvärlden.
Fyra år efter det att "Mammut" slaktades på Berlinfestivalen dånar applåderna när den nya filmen visas i Venedig.

Annons

– Det är självfallet trevligt, men jag har gjort en svensk film och det viktigaste är att den får publik i Sverige, säger Lukas Moodysson på plats i Venedig till TT.

"Vi är bäst!" bygger på ett seriealbum av Lukas hustru Coco och utspelas 1982. Tre tonåriga tjejer vägrar finna sig i konformitet och de vägrar erkänna att punken är död. De bestämmer sig för att starta ett punkband - fast de inte kan spela.

– Att jag inte gjort film sedan "Mammut" har inget att göra med att den blev slaktad, utan jag har bara gjort andra saker. Jag är ju sådan, jag hoppar fram och tillbaka mellan olika saker som jag vill syssla med.

Nu när lusten att filma åter föll på bearbetade han hustruns bok till ett filmmanus.

– Och det blev precis såsom jag hade tänkt mig att det skulle bli. Det var fantastiskt roligt att bygga upp alla 80-talsmiljöer, att syssla med musiken med bland andra Ebba Grön. Och detta var en av de roligaste inspelningar jag gjort.

Huvudrollerna spelas av debutanterna Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv Lemoyne, och Moodysson säger att han i rollbesättningen inte minst letade efter flickor som han kände skulle ha en bra kemi sinsemellan.

– Sedan ändrades det ju lite under arbetets gång beroende på hur de var som personer, men inte så mycket.

Både "Tillsammans" och "Lilja 4-ever" fick sina internationella premiärer här i Venedig, och Moodysson säger att han är lite förvånad över att "Vi är bäst!" också har hamnat här.

– Det är ju trevligt, men det här är en liten svensk film, så det hade jag inte förväntat mig, säger han innan lördagens galavisning.

Nu följer också två dagar fyllda med intervjuer. Intresset från utländska medier är mycket stort.

Vad väntar nu, fler filmer?

– Jag vet inte. Jag har alltid filmidéer och det är möjligt att det nästa jag gör kommer att bli en annan film. Eller också blir det någonting annat.

"Vi är bäst!" får svensk premiär den 11 oktober. Innan dess ska den också visas på filmfestivalen i Toronto.

Gunnar Rehlin/TT

Mer läsning

Annons