Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anchorman 2" ger medierna en känga

/

Det frispråkiga nyhetsankaret Ron Burgundy (Will Ferrell) är tillbaka i komedin "Anchorman 2".
Det skämtas friskt om både kvinnomisshandel och svarta. Frågan är - var går gränsen?
I kväll har filmen premiär i Härnösand.

Annons

Åter igen spelar komikern Will Ferrell rollfiguren Ron Burgundy. Men vägen vägen mot uppföljaren har varit minst sagt brokig. Originalfilmen visades bara i ett fåtal länder utanför USA och de flesta - inklusive upphovsmännen - räknade med att den snabbt skulle glömmas bort. Men några år efter premiären började filmen att spridas via dvd och i dag har den fått lite av en kultstatus.

– Det var fantastiskt att se den växa i popularitet långt efter att den gick på bio. När vi bestämde oss för att göra en uppföljare blev vi exalterade över hur karaktärerna skulle handskas med 80-talet, säger Will Ferrell.

I "Anchorman 2" uppfinner Ron Burgundy och hans nyhetsteam baksidan av den moderna journalistiken - det vill säga fokus på kändisar i stället för på seriösa reportage. Även om filmen är en komedi finns det ett stråk av allvar i budskapet.

– Problemet är inte vad som rapporteras, utan vad som inte rapporteras eftersom det inte säljer. Att du först på sidan 17 i New York Times kan läsa att Barack Obama har skrivit under en lag som säger att han kan låsa in dig när som helst, säger Ferrell.

I en scen i filmen, som utspelas i början av 80-talet, ska journalisten Veronica Corningstone (Christina Applegate) intervjua Yassir Arafat. Inslaget avbryts på grund av en betydelselös biljakt.

– En gång i tiden såg du seriösa nyheter på tv:n och diskuterade därefter fattigdom och politik. Nu är det nyheter om Kim Kardashian som alla pratar om, sådant gör mig ledsen, säger Applegate.

Framför allt är dock "Anchorman 2" en hejdlös komedi som skämtar om allt. I en scen uppmanas Burgundy att slå sin kvinnliga chef eftersom "män har slagit kvinnor i tusentals år" och i en annan scen är han rasistisk mot en svart familj.

– Som Will Ferrell höll jag i början av dagen ett tal till alla skådespelare där jag bad om ursäkt för allt som Ron Burgundy skulle säga. Alla sade "självklart, vi förstår satiren". Anledningen till att man kan skratta åt det är att Ron tror att han hjälper till, säger Ferrell.

Tror du att tittarna förstår det?

– 100 procent, nej - definitivt inte. Men 94 procent tror jag förstår skämten.

Regissören Adam McKay, som skrivit filmens manus tillsammans med Will Ferrell, säger att ingen har klagat hittills.

– Skämten måste alltid vara på Ron Burgundy och nyhetsteamets bekostnad, då är du på säker mark.

Fakta - Will Ferrell

• Född: 1967 i Kalifornien, USA.

• Familj: Gift med svenskan Viveca Paulin och har tre söner: Magnus, Mattias och Axel.

• Bakgrund: Studerade för att arbeta med direktsänd sport på ett universitet. Ändrade bana och gick med i humorgruppen The Groundlings 1991. Medverkande i humorprogrammet "Saturday night live" mellan 1995-2002.

• Filmer i urval: "The other guys" (2010), "Step brothers" (2008), "Blades of glory" (2007), "Anchorman: Legenden om Ron Burgundy" (2004), "Elf" (2003), "Old school" (2003), "Zoolander" (2001), "A night at the Roxbury" (1998).

Karl Dahlén /TT spektra

Mer läsning

Annons