Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ai Weiwei i Stockholms filmfestivals jury

Konstnären Ai Weiwei sitter i husarrest i Kina. Trots det ska han sitta i Stockholms filmfestivals jury i höst.
– Om han inte kan komma blir det ändå en stark symbol, säger festivalchefen Git Scheynius.

Annons

Varje år väljs en kulturpersonlighet som inte sysslar med film in i juryn till Stockholms filmfestival. Tidigare har personligheter som Pelle Almqvist från The Hives och konstnären Karin Mamma Andersson tagit plats. Detta år har valet fallit på ett mer otippat namn - den kinesiske konstnären Ai Weiwei.

– Ai Weiwei är en av de mer tongivande konstnärerna som finns och det är en ära för oss att ha honom med i juryn. Han är väldigt intresserad av film och tackade omedelbart ja, säger Git Scheynius, festivalchef på Stockholms filmfestival.

Temat i årets filmfestival är frihet, vilket kan förklara valet av Ai Weiwei som för tillfället sitter i husarrest i Kina. Det är ännu oklart om konstnären kommer kunna medverka på plats under årets filmfestival, som äger rum mellan den 6 och 17 november.

– Vi hoppas naturligtvis att de kinesiska myndigheterna upphäver hans reseförbud, men annars får vi lösa det på något annat sätt. Och om han inte kan komma så blir hans medverkan i juryn ändå en stark symbol. Ai Weiwei använder ofta stolar i sin konst och jag vet att han funderar på vilken stol som ska gapa tom om han inte kan komma, säger Git Scheynius.

Vad kan festivalbesökarna förvänta sig om han trots allt dyker upp?

– Förutom att han är konstnär så är han även väldigt humoristisk så vi kan nog förvänta oss ett eller annat bus.

Fakta - Ai Weiwei:

Ai Weiwei föddes 1957 och har kommit att bli en av Kinas mest kända konstnärer. Hans far Ai Qing var omhuldad av Kinas kommunistparti, men föll i onåd och "omskolades" i läger tills han återupptogs som omtyckt diktare. Ai själv bodde i tolv år i New York där han ägnade sig åt konst. Först när fadern blev sjuk återvände Ai till Kina. När Kinas OS-arena skulle designas var Ai en av de involverade i projektet, men han tog senare avstånd från det hela. Ai har varit en högljudd kritiker av regimen och bland annat undersökt fuskbyggen i samband med jordskalvet i Sichuan 2008. Han greps 3 juli 2011 och släpptes efter 81 dagar i fångenskap. Han dömdes härom året till böter på motsvarande 14 miljoner kronor för skattefusk, en dom många bedömare ansåg vara politiskt motiverad.

I fjol blev Magasin 3 i Stockholm först i Sverige med att ställa ut hans konst.

Karl Dalén/TT

Mer läsning

Annons