Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Actionhjälten som trivs i norrländskt lugn

/

Ledigt klädd i tröja och jeans, men med ett präktigt bandage kring sin inflammerade armbåge, mötte Dolph Lundgren i går media.

– Man är för klen för Norrland, skämtade den sympatiske filmhjälten som avlade ett studiebesök på Ådalen Destilleri i Box.

Annons

Från stranden vid skulpturparken i Box kunde Dolph på andra sidan älven se Nylands "skyline" med bland annat Tingshuset och Hamnmagasinet. En inte lika imponerande syn som han är van vid från städer som Los Angeles eller New York, men inte desto mindre kär. Här bodde han fem år under sin tonårstid i ett fosterhem. Fem år som kom att forma honom till den han skulle bli.

– Jag var en ungdomsligist när jag flyttade från Stockholm till Nyland. Men här blev jag en duktig student och idrottsman. Den som jobbar hårt kan komma var som helst i världen.

Resten är, som bekant, historia. Toppbetyg vid Ådalsskolan banade vägen till KTH där Dolph visade sin teoretiska begåvning genom att erövra en civilingenjörexamen i kemiteknik. Sedan gick färden till USA där han snart hamnade i filmbranschen och blev ett aktat namn i Hollywood. Efter genombrottet som boxaren Ivan Drago i Rocky IV har Dolph Lundgren spelat huvudrollen i massor av actionfilmer.

Fyra, fem gånger i veckan jobbar Dolph hårt för att hålla sin 52-åriga kropp i toppskick. Något han lyckas mycket väl med.

– Det är en blandning av styrketräning, crosstrainer, karate och lite löpträning. Ska väl försöka klamra mig kvar några år i Hollywood. Clintan är ju 79 år...

Clint Eastwood var en av Dolphs favoritskådespelare som han gick och såg på Folkan i Nyland. Timmarna i biomörkret gav faktiskt inspiration medger stjärnan, även om han i tonåren förstås inte visste vad det skulle leda till. Man kan också säga att Dolphs första film skapades i högstadiet på Ytterlännässkolan. Han var då med om att göra en animerad film om boxning.

Det var inte svårt att tacka ja när ideella föreningen Pelaren ville instifta ett stipendium på 25 000 kronor i Dolphs namn. En belöning till en duktig elev på Ådalsskolan. Det första stipendiet delade Dolph i onsdagskväll ut till Daniel Agrell i närvaro av Kramforsföretagare som sponsrat stipendiet.

Fredagen blev Dolphs sista dag i Ådalen innan han i dag reser till Stockholm. Tillsammans med kompisen från nylandstiden Kent Andersson, dottern Greta och systern Annika Belmekki, bosatt i Sundsvall, besöktes bland annat Ådalen Destilleri.

Grundarna och ägarna till destilleriet berättade om planerna för whiskeytillverkning i gamla Box kraftverk. Givetvis fick Dolph också smaka på företagets produkt, om än bara en ytterst liten smutt då han medicinerade för sin inflammerade armbåge. En intressant erfarenhet tyckte nog Dolph, även om han föredrar lite mildare whiskeysorter än den från Box.

Dolph har njutit av att i några dagar få återuppleva platserna där han vandrade som tonåring.

– Mycket har förändrats sedan jag flyttade 1976. Många av de gamla trähusen med snickarglädje har försvunnit.

Tillsammans med Kent Andersson och några andra kompisar har många roliga minnen återkallats. I Nylandsbacken åkte man inte bara skidor, där körde även IFK Nyland försäsongsträning och både Kent och Dolph var hockeykillar.

– Kommer ihåg att vår tränare Bosse Sahlén sade att när vi spydde hade vi 60 procent kvar att ge, säger Dolph och skrattar.

Fikastunderna på Willes konditori, fisket vid kajen och cykelturerna från Nyland till Ytterlännässkolan i Bollstabruk är andra 70-talsminnen.

– Närheten till naturen. Vattnet. Ljuset och människorna som är varmare än i Stockholm. Jag känner att mitt besök här givit mig inspiration, även om jag ännu inte vet vad det ska leda till.

Dolph bor huvudsakligen i Marbella, Spanien, men även i London, tillsammans med frun och de två döttrarna. Han skulle kunna tänka sig en flytt till Sverige om det fungerar för frun "som är chef". En fritidsbostad kan också i framtiden, när han inte filmar lika mycket, vara intressant. Han har även andra planer för Sverige. Det kan bli frågan om att filma i hemlandet.

– Håller på med en del projekt, men det är inget som är klart ännu.

Dolph är, sina framgångar till trots, en ödmjuk kille och stolt över sitt ursprung. Som när han ber dottern Greta berätta vad hon heter.

– Och gör det på norrländska!

Annons