Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nog bland det sämsta vi presterat"

Annons

Medaljer och kval till Europa League låg i potten.

Till och med ett SM-guld.

Då rasade Helsingborg ihop totalt.

Nog bland det sämsta vi presterat den här säsongen, sade tränaren Roar Hansen.

Åtvidaberg gjorde 3-0 (1-0) på Kopparvallen och det kunde blivit mer än så. Tränaren Peter Swärdh - en gång sparkad av just Helsingborg - pratade efteråt glatt och bubblande snabbt om "den kanske bästa prestationen i år" och hyllade sitt lag.

Bredvid satt Hansen.

Han kunde inte annat än konstatera motsatsen.

Vi står inte upp som ett lag. Jag är besviken på vår insats. Vi viker nästan ned oss, sade Hansen.

Riskerar missa EL-kvalet

Då gick ändå Helsingborg in till mötet fem poäng efter ledande Malmö FF och en efter tvåan IFK Göteborg och med chansen att fortfarande kunna snuva båda på Lennart Johanssons pokal med tre matcher kvar i allsvenskan.

Dessutom:

För att få kvala till Europa League nästa sommar krävs det att Helsingborg blir tvåa eller trea. Nu får höstens krisklubb - som i och med Malmö FF:s seger senare på söndagen är definitivt borta från guldstriden - i stället se upp för AIK och Kalmar FF som båda plötsligt fått den goda möjligheten att smita förbi.

Chansen har inte blivit bättre, men den är inte över. Med dagens prestation ser det tufft ut. Vi får göra ett försök. Nu har vi två tuffa matcher kvar, sade Hansen.

Han har inte gett upp. Men hur är det med ett gäng spelare? Var fanns hungern på Kopparvallen? När den som mest behövdes?

Trots positionen i allsvenskans "ingenmansland" både ville - och kunde - Åtvidaberg mer. HIF mår uppenbarligen inte bra. Det dröjde 36 minuter innan hemmamålvakten Henrik Gustavsson sattes i ordentligt arbete. Ardian Gashis långboll nådde Robin Simovic men han prickade Gustavssons breda bringa.

Åtvidaberg var betydligt aktivare.

Lindström utvisad

Pär Hansson styrde med möda undan distansskott från Daniel Sjölund och Martin Christensen och mittbacken Loret Sadiku fick i sista stund fram en fot och täckte till hörna när John Owoeri drog till från nära håll.

Den välförtjänta utdelningen kom sekunder före pausvilan. Högerbacken Anton Tinnerholm satte full fart längs kanten, spelade snett inåt bakåt och veteranen Kristian Bergström gjorde ett av sina enklaste allsvenska mål.

Pressade Roar Hansen tog ut Simovic för Jere Uronen och skickade upp David Accam på topp med Imad Khalili.

Effekten?

Ingen.

Snarare stärkte Åtvidaberg sitt grepp och jobbade hårt för 2-0-målet. John Owoeri hade fått det om inte Mattias Lindström stoppat bollen med ena näven. Rött kort.

Daniel Sjölund slog in straffen varpå han skickade in även 3-0 med några minuter kvar.

Det kändes lugnt och kontrollerat. Sista målet? Det var blunda och skjuta, sade han om distansskottet.

Mer läsning

Annons