Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödtoppmöte för att rädda uppgörelse

Natten till fredagen pågick intensiva försök i Köpenhamn att rädda en överenskommelse som kan motverka den globala uppvärmningen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt deltog i ett nödtoppmöte som tillkommit på initiativ av EU. Förhandlingarna leddes av Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, och där fanns också flera av EU:s tungviktare som Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Polens premiärminister Donald Tusk.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev deltog också i förhandlingarna, liksom Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva, Sydafrikas president Jacob Zuma, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Japans premiärminister Yukio Hatoyama.

Först cirkulerade uppgifter om att Kinas premiärminister Wen Jiabao var med, men de visade sig senare felaktiga. Källor sade dock till TT att en kinesisk representant på hög nivå deltog i nattmanglingen.

Indiens miljöminister fanns också på plats under mötet som pågick i Bella Center, liksom Afrikanska unionens ordförande och tillika Etiopiens premiärminister Meles Zenawi.

Sveriges miljöminister Andreas Carlgren trodde att ett förslag till klimatöverenskommelse kan komma tidigast på fredagsmorgonen.

Just nu sker det verkliga ansträngningar på alla nivåer. Vi kommer att hålla på dygnet runt för att åstadkomma det vi kan åstadkomma, sade han.

Vad slutresultatet ska kallas, ett klimatavtal - en klimatöverenskommelse eller en politisk deklaration - ville miljöministern inte gå in på.

Vad det ska kallas får vi återkomma till när det är klart.