Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nödrop från Trelleborg

Flyktingsituationen har blivit övermäktig för Trelleborgs kommun. Nu slår kommunens säkerhetschef Malin Ekblad larm i ett öppet brev.

"Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker hela tiden hålla oss ovanför vattenytan", skriver hon bland annat.

Kommunen har registrerat omkring 1 200 ensamkommande barn och unga den senaste månaden. Ungefär hälften av dem har avvikit.

För att de ensamkommande ska kunna anvisas till en kommun måste Migrationsverket först registrera dem och det har inte skett i tillräcklig utsträckning. Drygt 160 barn har registrerats hos verket.

Det är en del av problematiken. Vi är också rädda för att anvisningarna kommer att ta tid, säger Malin Ekblad till TT.

Än så länge har närmare 25 av de ensamkommande barnen som registrerats av Migrationsverket anvisats till nya kommuner.

Trelleborg har fyllt sina egna boenden och har hittills löst situationen genom att använda boenden i andra kommuner. Men inför helgen måste omkring 250 sängplatser till ordnas, skriver Trelleborgs Allehanda.

Vi är medvetna om Trelleborgs situation, säger Charlotte Jacobsson, presskommunikatör vid Migrationsverket till TT.
Nu satsar vi på att kunna överföra extra resurser så att vi kan få ner de här balanserna som finns. Vi flyttar över personal för att kunna hantera registreringar på ett bättre sätt.