Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nobelt pris delades ut

Annons

I dag fick några av världens mest framstående forskare att få sina Nobelpris.

Kungafamiljen var på plats i Konserthuset, och klarast lyste kronprinsessan Victoria i sin gröna klänning.

I Konserthuset samlades cirka 1 570 gäster för att bevittna nio Nobelpristagare - alla män - ta emot sina medaljer och diplom ur kung Carl Gustafs hand.

Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch talade inledningsvis.

Det första priset att delas ut är fysikpriset, som delas av fransmannen Serge Haroche och amerikanen David Wineland för deras bedrift att utveckla metoder för att mäta och manipulera enskilda kvantsystem. I förlängningen kan anas supersnabba datorer och ofattbart exakta klockor, påpekade professor Björn Jonsson i sitt presentationstal.

Amerikanerna Robert Lefkowitz och Brian Kobilka delar på kemipriset för kartläggningen av kroppens vanligaste receptorer som sitter i cellmembramen.

Naturens geniala skapelser överträffar vår vidaste fantasi och föreställning, sade professor Sara Snogerup Linse innan de två fick stega fram till kungen för att ta emot medalj och diplom, buga åt alla håll och motta den fullpackade salens applåder. De har fundamentalt ändrat vår syn på mänsklig utveckling och cellspecialisering, konstaterar professor Thomas Perlmann i presentationen av medicinpristagarna John Gurdon och Shinya Yamanaka från Storbritannien respektive Japan. De båda belönas för sin sin forskning kring hur mogna celler kan omprogrammeras till pluripotens. Brutaliteten under Kinas 1900-tal har väl aldrig beskrivits så naket, säger Per Wästberg från Svenska akademien inför Mo Yans stora stund. Han tycks bära hela människolivet på spetsen av sin penna, slår Wästberg fast, och frågan är om inte den omstridde kinesiske författaren får ta emot prisceremonins längsta applåd där han står i frack, med medalj och diplom i hand.

När Mo Yan tagit emot priset spelar Kungliga filharmonikerna den danske kompositören Carl Nielsens stycke "Kinesisk dans" ur Aladdin.

För banbrytande forskning om matchningsteori belönas amerikanerna Alvin Roth och Lloyd Shapley. Deras rön har bland annat kommit patienter med donationsbehov till nytta.

Ni har aldrig arbetat tillsammans men era bidrag står ihop för en av de där oväntade resorna, från grundforskning av ren nyfikenhet till praktisk nytta för hela mänskligheten, säger professor Torsten Persson i sitt tal till ekonomipristagarna, där den åldrige Shapley, 89 år och med stödkäpp, får hjälp av Roth framme hos kungen.

Prisceremonin avslutas sedan med musik av Hugo Alfvén. Efter kungafamiljens sorti utbryter det traditionella vimlet på scenen som tas i besittning av barn, barnbarn och andra nära.

Alfred Nobel tillbringade sina sista år i italienska San Remo och dog där den 10 december 1896. Därför skickar handelskammaren i Imperia varje år blommor för utsmyckningen av Konserthuset och Stadshuset.

Årets dekorationer i Konserthuset präglas av varma färger i många nyanser, från cerise och orange till motsvarande färger i bleka pasteller. Scenkanten är prydd som en rabatt av ljus- och mörkrosa kvistrosor.

Blomsterväggen bakom Alfred Nobels byst består av 6 000 blommor och totalt används runt 17 000 blommor och blad. Sedan 40 år ansvarar en blomsterhandel i Hässelby för blomsterarrangemanget i Konserthuset.

Den finansiella oron har slagit hårt mot Nobelstiftelsen, som i år dragit i bromsen. Prissumman har sänkts från tio till åtta miljoner kronor och även under själva Nobelveckan har kostnaderna kapats. Men stiftelsens vd Lars Heikensten tror inte att det kommer att märkas alls på dagens festligheter, helt enkelt för att leverantörerna har gått med på att sänka priset.

De flesta är beredda att bjuda till, om jag säger så, för att det här ska kunna fortsätta, har Heikensten sagt i en TT-intervju.

Stockholmspolisen uppmanar folk att undvika att åka bil i centrala Stockholm under måndagskvällen till följd av Nobelfirandet.

Mer läsning

Annons