Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobelkommittéledaren ifrågasatt

Två norska partier, Fremskrittspartiet och Höyre, ifrågasätter det lämpliga i att socialdemokraten Thorbjörn Jagland leder både den norska Nobelkommittén och Europarådet.

Även inom den tidigare statsministerns eget Arbeiderparti (Ap) ställs frågan om det dubbla ledarskapet är lämpligt.

Det högerpopulistiska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen och det konservativa Höyres Erna Solberg anser att Jagland bör lämna Nobeluppdraget.

Det skulle visa stort politiskt förnuft om Jagland efter en ny omprövning kommer fram till att han ska dra sig tillbaka, säger Jensen till Bergens Tidende. Om Jagland fortsätter som ledare blir det viktigt för honom att visa att han faktiskt är oberoende, säger Höyreledaren.

Hon befarar att det kan bli svårt för Jagland att ge fredspriset till aktivister från ryska områden eftersom han är vald till generalsekreterare i Europarådet med stöd från Moskva.

Solberg är också kritisk mot att priset gick till Obama i år.

I ljuset av prisutdelningen bör Ap diskutera Jaglands roll som ledare för Nobelkommittén.

Thorbjörn Jagland bemötte på lördagen de skeptiska kommentarer som luftats till valet av Obama som fredspristagare.

Kan någon här peka på någon som har gjort mer det senaste året? sade Jagland enligt tidningen Dagbladet vid ett framträdande på Nobels Fredssenter i Oslo.

Jagland lutade sig mot Alfred Nobel för att understryka det rätta i valet:

Det är svårt att peka på en pristagare som är närmare Alfred Nobel än vad Obama faktiskt är, sade han.

Fredspristagaren Barack Obama ringde i går kväll till Thorbjörn Jagland.

Han uttryckte ödmjukhet och tacksamhet över att få priset, och sade att priset var till alla dem som vill föra in världen på ett tryggare spår, berättade Jagland för norska NRK.

Presidenten ska också ha berättat att han gjort plats i almanackan för ett Oslobesök, men att det med största sannolikhet bara blir ett endagsbesök.

Det är fortfarande oklart om Obama kommer till Sverige efter prisceremonin i Oslo, vilket blivit kutym. Många fredspristagare brukar närvara vid svenska Nobelstiftelsens mottagning för samtliga pristagare den 12 december i Stockholm.