Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio år och ett hjärta av guld

När Liv Persson fyllde nio år den 10 juni ville hon inte ha några presenter. I stället startade hon en insamling till förmån för skolbarn på ön Bohol på Filippinerna.

Tanken på att samla in födelsedagspengar och göra något gott för andra människor har Liv Persson trots sin ringa ålder haft i många år. Tillsammans med sina föräldrar Lisa Nyman och Daniel Persson har hon länge funderat på vilket forum som skulle passa bäst. I samband med att supertyfonen Haiyan drog fram över Filippinerna i november förra året berättade modern att hennes vän Katarina Söderberg driver en skola på den drabbade ön Bohol.

Liv Persson skrev ihop en inbjudan om födelsedagskalas till sina vänner. Men i stället för att göra en lång lista på saker hon önskade sig berättade hon om Haiyan och hur den hade resulterat i att familjer tappat sina hem, skolor förstörts och att människor gått förlorade. Eftersom barnen på Adlawans skola behövde nya skolkläder samt papper och pennor önskade hon sig därför pengar, som skulle gå till dessa barn.

– Det känns bra för mig att hjälpa barn som har haft det jobbigt, säger Liv Persson.

Den 14 juni ställde flickan med ett hjärta av guld till med kalas i sitt hus i Sollefteå. Det blev en dag att minnas. Med hjälp av sina kamrater och deras föräldrar samlade Liv Persson in 2 250 kronor. En summa som räcker till t-shirts med skolans logga, shorts, några skolluncher samt skolmaterial till 81 elever.

– Jag kommer att sätta in pengarna till en filippinsk kontakt, som ska ta hand om de praktiska detaljerna. När sakerna är inköpta kommer barnen sedan att fotas med sina kläder, säger Lisa Nyman.

På så vis kan Liv Persson visa sina vänner att pengarna har kommit väl till användning.