Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson tvåa bakom Falla

Stina Nilsson, IFK Mora, kom på pallen igen. Men sprintsuveränen Maiken Caspersen Falla kunde hon inte göra någonting åt när finaltouren i världscupen i längdskidor inleddes med fristilssprint i Gatineau, Kanada.

Maiken Caspersen Falla hade kopplat ett stadigt grepp om världscupens sprintbuckla redan före den långa Kanada-turnén.

Tisdagens tourseger var visserligen bara värd hälften så många poäng som i en vanlig världscuptävling, men med ytterligare 50 poäng är titeln i praktiken i hamn.

Nilsson knaprade med sin andraplats in värdefulla poäng på cuptvåan Ingvild Flugstad Östberg. Det skiljer 11 poäng med två toursprinter kvar.

Och länge såg det ut som om hon skulle vinna finalen i Gatineau.

– Jag ville ligga långt fram i finalen och slippa jaga positioner. Men när Maiken gick förbi hade jag ingenting att svara med, sade Nilsson i telefon till TT.

– Det har känts bra hela dagen och det här var verkligen en bra start på touren, fortsatte Nilsson, som med en smart manöver undvek att ställas mot de farliga norskorna i semifinalen.

– Jag tänkte att de skulle betala sig att gå i den andra semifinalen i stället. Jag är glad för att jag gjorde så.

Charlotte Kalla hade en bra dag tills hon föll i samma semifinal som Nilsson. Och Hanna Falk var också på väg mot något stort efter att ha haft snabbas kvaltid.

Fall för Falk

Men i kvartsfinalen var oturen framme. Hon föll efter närkontakt med amerikanskorna Sadie Bjornsen och Idas Sargent.

– Jag är riktigt besviken nu. Så bra känsla som jag hade i kvalet... Det var positionskrig, plötsligt ligger man där, sade Falk till SVT.

Jennie Öberg slog ut i kvartsfinal.

Maria Rydqvist och Anna Haag hamnade utanför de tre som går till utslagsheaten medan Linn Sömskar saknades. IFK Umeå-åkaren kände sig hängig dagen före tävling och i stället för deltagande i Kanada-touren, med åtta tävlingar på tolv dagar, fick en förkyld Sömskar resa hem.

Rysk seger

Tre norrmän tog sig till final bland herrarna. Men segern gick till ryssen Sergej Ustiugov före Richard Jouve, Frankrike, och Simeon Hamilton, USA. Teodor Peterson åkte ut i semifinal Oskar Svensson i kvartsfinal.

Redan på onsdagen fortsätter Kanada-touren med klassiska lopp och masstarter.