Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nilsson stolt i nederlagets stund – nu öppnar han för tränarbyte

En hårsmån från semifinal.
I stället en punkterad säsong.
– Det är idrott när den är som grymmast, säger tränaren Mikael Nilsson sedan Modos damer förlorat SM-kvartsfinalen mot AIK på straffar.
Nu öppnar Nilsson för ett tränarbyte.

Modos resa är över för den här gången. Det unga laget som tagit så stora kliv under säsongen, trots motgångar med resultat och en skada på härföraren Erika Grahm, tvingades på söndagen se på när AIK jublade över ett avancemang i SM.

Allting stod på sin spets i den tredje och avgörande matchen, sedan AIK utjämnat med en 2–1-seger i lördagens drabbning.

Mer dramatiskt än det blev i slutet kan det nog knappast bli.

– Vi leder tills det är en straff kvar – och sedan vänder de på en minut. Det hade varit en riktig succé om vi klarat av att slå ut dem men nu får vi inte vara med längre. Det är en av de suraste förlusterna jag varit med om, säger tränaren Mikael Nilsson.

Hans lag var verkligen ytterst nära att vinna, inte bara i straffläggningen. I tredje perioden hade laget en lång sekvens i spel fem mot tre – utan att göra mål – och fem minuter från slutet missade Alice Östensson en straff.

– Det är så nära att den sitter, säger Mikael Nilsson.

Östensson la ytterligare en straff senare i straffläggningen, men kunde inte sätta den heller. Inte heller Malin Axelsson eller AIK:s Emmy Alasalmi och Lisa Johansson hittade nätet.

Det gjorde däremot Josefin Hoegh Persson som utjämnade i allra sista stund.

Sedan hittade även Line Bialik Öien rätt.

All press på Modo plötsligt, och på Celine Tedenby. Modoforwarden som inledde straffläggningen med att skicka pucken i krysset bakom Minatsu Murasu kunde dock inte hitta rätt en gång till.

– Vi ligger under med ett mål och det är en jätteung tjej som ska kliva in och lägga en straff. Det är klart att det är tufft för henne i det läget, säger Mikael Nilsson, som i nederlagets stund är väldigt stolt över sitt lag.

– Vi har gjort en grym resa efter jul där vi bara har blivit bättre och bättre. Det är så synd att vi inte får fortsätta den resan nu.

Kan du sätta fingret på vad det är som gjort att det här unga laget kunnat växa så?

– Det finns mycket talang i laget och de vill mycket. I höstas var det många nya ansvarsområden för nya spelare. Det fanns ingen Emma (Nordin) eller Jennica (Haikarainen) att luta sig mot utan flera andra får ta extraminuter och extraansvar. Sedan när Erika också försvinner är det ytterligare några som får nya roller – och de har växt in i dem. Man behöver tid på sig, säger Nilsson och fortsätter:

– Tanken när vi började i höstas var att vi skulle vara lite spelförande fast vi har ett ungt lag. Då blir man straffad emellanåt om man spelar lite för naivt. Efter jul har vi försökt att spela enklare – och har gjort det bra. Nu i slutet har man sett att vi har kunnat växla från att spela enkelt till att göra de svåra sakerna. Det är det här som har utvecklat laget tror jag.

Resan fortsätter nästa år, men frågan är om Mikael Nilsson är med på den. Han har ett optionsår kvar på sitt kontrakt och säger att han ska fundera på saken.

– Jag ska fundera framöver och jag tycker även att föreningen ska fundera över saken, ihop med tjejerna. Jag har varit här i fem år nu. Det har varit fem fantastiska år, men vi får se vad som händer.

■■ För mer Modo-nyheter, klicka här – och följ Allehanda Sport på Facebook.