Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils-Åke Eklund: Sol vind och vatten

Sol vid och vatten – det är det han sjunger, Ted Gärdestad. Och visst drog jag ett djupt andetag nere vid hamnen på långfredagen. Det blåste och det är nu påsk så häxorna måste ju ha draghjälp på sina kvastar... nej visst Löfven har rekommenderat dem att parkera kvastarna till nästa år. Men det var ändå skönt att göra denna morgonpromenad genom staden.

Jag gick förbi företaget OSTP; jag har ingen aning vad det betyder. Men för 40 år sedan då jag jobbade där hette det Bröderna Ekbergs verkstäder, där bröderna drev företaget sedan grundaren Oskar Ekberg dragit sig tillbaka. Han var ändå intresserad, trots nedsatt syn ville han sitta på lunchrasten i vaktstugan och prata. De testade honom och la en böj i handen och han sa hur stor den var och vilket kvalité det var. Det är och förblir det enda företag där man var arvinge. Då de sålde företaget 1975 fick vi en ersättning efter anställningsår; jag fick lite över 2 000 och han som varit längst, 31 år, fick 31 000 kronor. Helt otroligt och existerar inte numera. Förra året firade företaget 100 år.

Jag blickade från hamnen upp mot Varvsberget och hade läst i tidningen att Nicklas Nyberg har nytt projekt att bygga två höghus och därtill snedhiss så man bekvämt åker ända upp. Den gamla trätrappen, mödosam att gå uppför, är också gisten och ska väl rivas när det här är klart.

Jag vandrade genom staden och tänkte på ett ordspråk jag hört att det är skönt att komma hem och känna att man kommit sig ut.

Nils-Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel