Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nils Åke Eklund: Hälsning från Staterna

Emma och Rudolf från Örnsköldsvik hade väl likt andra svenskar på 1920-30-talet drömmar om att bosätta sig i USA. De klev på i Göteborg för vidare färd till det förlovade landet som de hört så mycket om.

Väl i land var det en granskning innan de överhuvudtaget fick komma in; en noga kontroll likt i dag. Det var i svenskbygderna Minnesota Maryland de hamnade. Det var väl i sin tur bra för de att träffa andra svenskar då deras engelska inte var så vidare bevänt. Rudolf fick efter en lång tid till sist arbete på en fabrik. Lönen var dålig men det gick ändå bra för dem.

Min mamma och faster Emma hade brevkontakt med varandra och skickade såväl jul- som påskkort. Vi fick vackra kort tecknade för att visa hur fint det ändå var i USA. Nästan varje gång hon skrev till mamma frågade hon efter mig, hur gammal jag var och så vidare.

Vi brukade få kläder av henne som hon tröttnat på. På fotot är den klänningen med insydda glaspärlor i lila som blänkte fint. Den sydde en av mina systrar om så att den passade henne. Kläder efter Rudolf kunde jag inte ha, de var flera nummer för stora.

Jag hade på 1970-talet flyttat till Örnsköldsviks stad och tänkte då skriva till faster Emma och Rudolf. Brevet med ett foto av mig blev nog en glädje för dem att se. Hon skrev ett brev och talade om att hon tjänat hos en familj på Storgatan inte långt i från där jag bodde. Hon skrev att de är så gamla nu att de blir kvar tills Gud tar hem dem. Det kom inga mer brev till mig från henne. Jag fick returnerade breven tillbaka; de var nu säkert döda.

Någon uppfylld dröm om att lyckas i USA blev det nog aldrig. De hade det knapert men det gick ändå runt i deras tillvaro.

Nils-Åke Eklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel