Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nigeriansk gerilla bröt vapenvila

Den nigerianska gerillan Mend uppgav sig på lördagen ha utfört en "varningsattack" mot en oljeanläggning i Nigerdeltat. Enligt Mend genomfördes attacken med raketgevär och automatvapen i protest mot att fredsförhandlingar med regeringen förhalas av att president Umaru Yar'Adua vårdas för en hjärtåkomma på ett sjukhus i Saudiarabien.

Militären sade att den undersöker om uppgifterna är korrekta. Det fanns ingen oberoende bekräftelse på att attacken hade ägt rum.

Mend utlyste vapenvila den 25 oktober som svar på regeringens löfte om amnesti åt alla som lägger ned vapnen.

Gerillan anklagade i sitt pressmeddelande på lördagen regeringen för att ta presidentens sjukdom som svepskäl för att inte inleda utlovade förhandlingar.

Samtidigt låter regeringen enligt Mend inte presidentens hälsotillstånd påverka den fortsatta olje- och gasutvinningen eller upprustningen av militären i Nigerdeltat.

"En situation där Nigerdeltats framtid är beroende av en enda mans hälsa och välbefinnande är oacceptabel", skrev gerillan i ett e-brev.

Inom 30 dagar ska Mend ta ställning till om vapenvilan ska fortsätta, sades det också.