Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neutralt EU i krisgrått Kiev

Annons

Fem år efter den orangea revolutionen har den politiska yran stillnat totalt i Ukraina.

Grå depression härskar där Fredrik Reinfeldt på fredagen håller ännu ett i raden av EU:s toppmöten med omvärlden.

Självständighetstorget i Kiev var i december 2004 ett hav av flaggor och glädje när hundratusentals demonstranter firade Viktor Jusjtjenkos seger över dåtidens valfuskande makthavare.

När det nu vankas presidentval igen i januari tycks dock entusiasmen vara stendöd. De få valbodar som finns längs paradgatan Chresjtjatyk slår igen tidigt i eftermiddagsmörkret, sedan knappt någon ändå velat ha några flygblad.

Ojoj, 2004 - då var det adrenalin. Men i dag. . . Lönerna sjunker och hryvnjan (den ukrainska valutan, TT:s anm) är bara värd hälften mot dollarn jämfört med i fjol, suckar 38-årige Ihor från flygplatsförstaden Boryspil.

Pajkastning

Ukraina är i djup kris. Ekonomin, som trots alla problem ändå växt under de senaste åren, har kraschat nästan totalt under finanskrisen. Politiskt råder full pajkastning inför presidentvalet där i princip alla tunga företrädare - inklusive presidenten, premiärministern, oppositionsledaren och talmannen - kandiderar i gräl med varandra.

För att undvika att bli alltför indragna i kampanjandet kommer statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso under sin toppmötesdag i Kiev på fredagen därför inte bara att träffa president Jusjtjenko, utan även hålla separata möten med premiärminister Julia Tymosjenko och oppositionsledaren Viktor Janukovytj.

Korruption

För EU:s del handlar mötena mest om att lova fortsatt stöd, vem som än vinner valet, och inskärpa vikten av att leveranserna av rysk gas genom Ukraina i vinter fungerar som de ska, även om det råder valrörelse.

Annars finns det mycket som skulle kunna diskuteras, som EU:s egen ambassadör i Kiev, portugisen José Manuel Pinto Teixeira, konstaterade under en osande avhyvling av Ukrainas uteblivna reformer, utbredda korruption och maktfullkomliga oligarker på en pressträff i måndags.

Den stora majoriteten av ukrainarna har ingen sysselsättning, inga hyggliga löner och inget dugligt socialt system eftersom landet i dag i många aspekter är precis likadant som för 20 år sedan, sade Teixeira enligt Reuters.