Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Netanyahu "besviken" på Merkel

Annons

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttrycker "besvikelse" över att Tyskland inte röstade emot palestiniernas nya FN-status.

Vi är överens om att vi inte är överens, sade Merkel efter ett möte med Netanyahu. Jag uppskattar förbundskansler Merkels och den tyska regeringens stöd under operationen i Gaza. På samma gång vore det orätt av mig att inte säga att jag, liksom många israeler, var besvikna över hur Tyskland röstade i FN. Jag tror folk inser att det finns en speciell relation mellan Tyskland och Israel, sade Netanyahu i en intervju med Tyska tidningen Die Welt.

Tyskland lade ner sin röst i FN när generalförsamlingen röstade för en uppgradering av palestiniernas status. Israel hade föredragit en nejröst.

Netanyahu satt i morse i vad som av tyska medier beskrevs som frostiga samtal med Merkel, möjligen påverkade av hur han i Die Welt raljerat med Merkels motiv för att lägga ner Tysklands röst i FN.

Jag tror att förbundskansler Merkel trodde att detta på något sätt skulle främja freden. Det var hennes mål. Men i själva verket inträffade motsatsen, sade Netanyahu i intervjun och hävdade att omröstningen fått palestiniernas president Mahmud Abbas att närma sig den islamistiska rivalen Hamas som kontrollerar Gazaremsan.

Merkel sade vid en presskonferens efter överläggningarna att Tyskland och Israel är oense om Israels bosättningspolitik.

Vi är överens om att vi inte är överens, sade Merkel men fick snabbt svar på tal från Netanyahu som stod bredvid henne: Jag har inte ändrat någon politik. Detta är vår gamla politik, sade han och tillade: Jag tror inte att roten till problemet finns i bosättningarna. Jag hoppas att vi kan engagera åtminstone en del av det palestinska folket i en diskussion om ömsesidig samexistens om ömsesidig fred, sade han.

Men Merkels svar gav vid handen att den tyska kritiken kvarstår.

Vi anser att arbetet mot en tvåstatslösning måste fortsätta. Enligt vår mening måste vi försöka att återvända till förhandlingar och försöka undvika ensidiga åtgärder.

Den diplomatiska aktiviteten är hög i Mellanöstern i dag. Till Ramallah, säte för Palestinska myndigheten, anlände Jordaniens kung Abdullah II för överläggningar med president Abbas. Det är det första besöket en arabledare gjort i Ramallah sedan palestinierna vann sin nya status som observatörsstat i FN.

I Gazaremsan inväntades med stor spänning Hamasledaren Khalid Mishals första besök. Han skulle ha anlänt i dag men sägs nu inleda sitt besök först i morgon.

Besöket omges med stora säkerhetsarrangemang. Israel har försökt mörda Mishal, senast i Amman 1997. Han ska under sitt besök delta i firandet av Hamasrörelsen 25-årsdag.

Mer läsning

Annons