Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nelson får chansen på förstasträckan

Annons

På söndagen jagar Sverige ett nytt stafettguld i OS.

Tre gamla guldhjältar avslutar, en orutinerad debutant inleder.

Jag gillar att åka man mot man, säger Lars Nelson som åker förstasträckan.

Det blir den väntade kvartetten som Sveriges skidlandslag ställer på benen i herrstafetten i Sotji. Vilket betyder att formstarke Lars Nelson, som tidigare har deklarerat att han gärna åker förstasträckan, får chansen.

Nelson, 28, har aldrig tidigare ens gjort en världscupstafett. Mästerskapsmeriterna är gamla och på en helt annan nivå.

2004 gjorde jag en förstasträcka på junior-VM i Stryn, där jag och Kazakstan var 40 sekunder före Ryssland. Annars har det gått väldigt bra på förstasträckor på SM, säger Nelson.

"Enormt positionssäker"

Förbundskapten Rikard Grip är trygg med valet av Nelson.

Han är enormt positionssäker. Det är bara att titta vad han gjorde häromdagen (i skiathlon), när han gick fram från sitt höga startnummer till att vara i spets på den klassiska delen, säger han.

Efter Nelson blir det i tur och ordning Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner - alla med i guldlaget i Vancouver för fyra år sedan - som åker för Sverige.

Svårt spräcka fältet

Vi kommer att jobba hårt för att hålla uppe tempot i loppet, och förhoppningsvis kommer ryssarna göra likadant, säger Grip som har små förhoppningar om att spräcka fältet på en ganska lätt stafettbana. Det är jättesvårt. Det finns ingen så tuff stigning, som jag ser det. Det är stor sannolikhet att det kommer att vara ett par lag tillsammans ut på sista sträckan.

Favoriter förutom Sverige är Ryssland och Norge. För ryssarna tar Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin - som båda stod över 15 kilometer - hand om de två sista sträckorna. I Norge avslutar Petter Northug trots frågetecknen kring hans form.

Jag var ganska övertygad om att han skulle göra det, säger Grip.

Mer läsning

Annons