Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekas ersättning trots övergrepp

Annons

Trots att de utsatts för våldtäkt, övergrepp och svår misshandel nekas fyra av tio fosterhemsbarn ersättning från staten. Tunga experter riktar nu skarp kritik mot rättsläget i ett upprop till barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

Siffran är förfärande hög jämfört med andra länder. På Irland beviljades 93 procent ersättning, säger Johanna Sköld, forskare vid Linköpings universitet och delaktig i Vanvårdsutredningen.

Sedan årsskiftet kan de som vanvårdats i fosterhem ansöka om ersättning på en kvarts miljon kronor. Men från juni har andelen som får nej ökat. Många anses inte uppfylla kraven på vanvård av allvarlig art.

Experterna är kritiska mot att lagen på avgörande punkter skiljer sig från utredningarnas förslag. Bland annat uteblir ersättning om en bestraffning anses ha varit normal vid tiden för vanvården. Likadant om det inte går att visa att fosterföräldrarna kände till övergreppen.

Några fakta om ersättningen:

I vanvårdsutredningen 2010 vittnade drygt 400 personer om övergrepp de utsatts för som fosterbarn.

Upprättelseutredningen 2011 föreslog att de som före 1981 blev vanvårdade i fosterhem eller barnhem skulle ersättas med 250 000 kronor vardera.

Regeringen sade först nej till ersättning, men efter kritik träffades en överenskommelse med rödgröna partierna om ekonomisk kompensation.

Ersättningsnämnden tar emot ansökningar i år och nästa år.

Hittills har nämnden tagit emot nästan 3 500 ansökningar. 921 beslut har fattats och 390 sökande har fått avslag.

Det går inte att överklaga Ersättningsnämndens beslut.

Mer läsning

Annons