Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till högstadium på Styrnäs

Allt pekar åt att det blir ett nej till friskolans ansökan.

Högstadieklasser vid Styrnäs friskola är inte någon bra idé. Det tycker barn-, kultur- och utbildningsnämndens beredningsutskott i Kramfors och föreslår därför att nämnden ska säga nej till den ansökan friskolan gjort.

Styrnäs friskola har ansökt hos Skolverket om att få utöka sin verksamhet så att den omfattar även årskurserna 7 - 9. Tanken är att undervisningen ska börja läsåret 2009/2010 och enligt friskoleföreningens beräkningar ska högstadiet i Styrnäs ha 18 elever efter tre år.

Kramfors kommun har fått tillfälle att yttra sig över ansökan och bku-förvaltningens chef Gunnar Stattin har skrivit ett förslag till yttrande. I det pekar han bland annat på att om friskolans ansökan går igenom finns det risk att det går ut över kvaliteten vid kommunens skolor eftersom kommunen måste avsätta pengar för bidrag till friskolan.

"Jag tror att ett beviljande av utökning av friskoleverksamheten vid Styrnäs friskola blir nådastöten för Ytterlännässkolans årskurs 6 - 9, om inte nådastöt så åtminstone en kraftig försämring i konkurrenskraft om kompetent personal och därmed försämrad ekonomi", skriver Gunnar Stattin i sitt förslag till yttrande.

Bku-nämndens beredningsutskott pekar dessutom på att man befarar att elevernas utvecklingspotential vid ett högstadium med så få elever blir oacceptabelt låg.

På torsdag diskuterar bku-nämnden frågan och beslutar då vilket yttrande man ska lämna till Skolverket.


MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61