Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till flyktingboende i Graninge

Det privata företaget Nyansen AB vill starta boende för ungdomar med permanent uppehållstillstånd i Graningegården i Graninge Bruk. Men Sollefteå kommun säger nej till initiativet.

Sundsvallsföretaget har i 13 år drivit ett så kallat HVB-hem i Medelpad. Nu ville företaget ändra inriktning och öppna hem för ensamkommande barn med permanent uppehållstillstånd.

Det handlar om cirka 20 barn i åldrarna 12-21 år. De har gjort klart med ägaren till Graningegården om att få köpa fastigheten om man får klartecken för verksamheten.

Men nu är det osäkert om det blir något. Länsstyrelsen, som beviljar tillstånd, har vänt sig till kommunens individ- och familjeomsorgsnämnd för ett yttrande och i det yttrandet säger kommunen nej med motiveringen att det finns allt för många frågetecken kring lämpligheten i att starta verksamheten i Graninge.

Oppositionen reserverade sig mot beslutet.

- Majoriteten har inte ens kontaktat företaget för att reda ut de frågetecknen, säger Monika Tirri Kallin, ersättare i Individ- och omsorgsnämndens arbetsutskott.

Själv har hon varit i kontakt med Nyansen AB och fått en fördjupad information.

- Vi fick ett väldigt positivt intryck. Det verkar väldigt genomtänkt och seriöst, bara en sådan sak som att det i budget anslagits extra pengar till inköp av tjänster eftersom det är kö till barn- och ungdomspsykiatrin ser bra ut, tycker hon.Läs mer i fredagens TÅ.JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68