Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nej, nej, det ligger två till"

 
Trippelmordet i Härnösand 2010
Visa alla artiklar

Åtal har nu väckts mot den 21-årige trippelmördaren. Allehanda Media har tagit del av förundersökningen och kan berätta vad som egentligen hände den där ödesdigra tisdagseftermiddagen i maj.

Klockan är strax efter 16, tisdagen den 11 maj. Mats Berglund står på gatan utanför huset på Artillerigatan och väntar på Linnéa, som han ska skjutsa till ridskolan. Men Linnéa kommer inte ut som hon brukar. Mats ringer till hennes mobil, men får inget svar. Han ringer då flera gånger till Linnéas bror Björn, som inte heller svarar.

Inne i huset tittar 21-åringen på Björns ringande mobil och förstår att Mats har kommit. Han lägger ner mobilen i Linnéas jacka, tar på sig arbetshandskar, tar med sig en nyslipad yxa och går ut och sätter sig i en av utemöblerna på altanen och väntar.

Mats, som nu har gått in på gården, får syn på 21-åringen nästan direkt och frågar honom om han sett till Linnéa.

Men han får inget svar. Istället går 21-åringen fram mot honom och hugger med yxan. Hugget träffar dåligt och Mats försöker värja sig. Då hugger han igen och nu inser Mats Berglund att det är allvar.

Han vänder om och springer bort från huset, upp mot parkeringen men 21-åringen hinner upp honom efter bara några steg.

– Då hugger jag till honom igen och sen… då så börjar han och sparka mot mig och sen… står bara… ja då bara klipper jag till på huvudet.

Mats Berglund avlider direkt, utan att ha fått veta vad som hänt hans barn.

Någon timme tidigare har Björn kommit hem från skolan. När 21-åringen ser honom komma in genom dörren går han till attack med en morakniv. Han hugger Björn snabbt och målmedvetet flera gånger.

Sen lämnar han sin bror död på hallgolvet och går in till vardagsrummet, där Linnéa ligger i soffan och tittar på tv. Hon har inte hört vad som har hänt och blir förvånad när 21-åringen anfaller henne. Även hon dödas med ett stort antal knivhugg.

21-åringen försöker bära ner barnen till källaren, men orkar inte utan släpar istället de livlösa kropparna till sitt rum.

– Jag drog in Björn först och jag drog in Linnéa under sängen. Så väntade jag bara på Mats, berättar han i förhör.

Efter morden tar 21-åringen Mats Berglunds bil och åker först mot Sundsvall och sen inåt landet. Han har nästan hunnit till Bräcke när ett larmsamtal kommer in till SOS Alarm.

Det är 21-åringens mammas sambo som ringer. Han har kommit hem från jobbet och hittat den livlöse Mats Berglund i källaren.

Medan han pratar med operatören går han längre in i källarvåningen.

– Men herregud vad är detta, utbrister han plötsligt.

– Ta det lugnt, säger operatören.

– Nej, nej det ligger två till.

– Det är tre personer?

– Där är barnen också.

Läs mer i TÅ, ÖA eller pdf-tidningen.

Anna Wikner anna.wikner@allehanda.se