Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, inom SD råder ingen nolltolerans

När ytterligare en person i det sverigedemokratiska toppskiktet avslöjas ha fyllt hatsajten Avpixlat med rasistiska kommentarer under pseudonym, tål att påminna om att SD:s nolltolerans mot rasism hittills bara omfattat ett fåtal.

Annons

De bortrensade har hört till en av två grupper: Personer som är oviktiga för partiet eller personer som partiledningen vill få bort på grund av någon intern maktkamp.

Personer i toppskiktet har däremot nästan alltid glidit undan.

Det är nästan exakt två år sedan partiledaren Jimmie Åkesson i ett brev till partiets alla förtroendevalda förklarade att det är dags för intern storstädning.

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar”, skrev Åkesson i brevet. Och tillade att det nu råder ”nolltolerans”.

Till TT förklarade han i samma veva att det var ”bristen på trovärdighet [som] har hållit tillbaka oss tidigare. Många saknar förtroende för vårt parti på grund av sådana här enskilda exempel”.

De enskilda exemplen Åkesson hänvisade till var lokala utspel av rasistisk karaktär och det är tveklöst så att partiet har fler oslipade företrädare än något av de andra riksdagspartierna som ju sedan många årtionden haft väl upp uppbyggda lokalorganisationer som fungerat som filter som stoppat mindre lämpliga medlemmar från politiska uppdrag.

På lokala SD-uppdrag har släppts in personer som partiet inte haft en rimlig chans att kunna bedöma lämpligheten i – och vissa av dem har sett sin chans att låta göra sina rasistiska övertygelser kända.

På de två åren som gått sedan nolltoleransen har flera dussin lokala företrädare därför tvingats bort. Det har knappt gått en vecka utan avslöjanden.

Men nolltoleransen gäller inte alla.

Kent Ekeroth fick behålla sin riksdagsplats efter järnrörsskandalen på grund av sina kopplingar till den främlingsfientliga sajten Avpixlat vars läsare utgör en för viktig väljarbas för att retas upp genom att peta Ekeroth. Men på nästan daglig basis trotsar han partiets nolltolerans med rasistiska utspel på Twitter.

Christoffer Dulny, mannen bakom det senaste avslöjandet och förstanamnet på SD:s valsedel i Stockholm, är en annan vars ofta uttalade rasism ursäktats av partiet. I sociala medier har han exempelvis med kraft hetsat mot romer i flera år och gjort frågan om tiggerier till den viktigaste valfrågan. Han har också gjort till sina grej att smygfota muslimska kvinnor i heltäckande slöja på gator eller i tunnelbanan och publicera detta på nätet med diverse kränkande formuleringar.

Och allt det lett till är en topplacering på partiets kommunala valsedel i Stockholm och en plats på riksdagslistan.

Räkna inte med att Dulny avgår ens nu när han avslöjas sprida rasistiska inlägg på en rasistisk hatsajt. Inte ens partiordföranden tycker det är speciellt anmärkningsvärt. I en utfrågning i Svenska Dagbladet häromveckan berättade Åkesson att han surfar in på Avpixlat "någon gång i veckan i alla fall" eftersom de skriver intressant och "levererar en sanning annan än den gängse".

Dulnys beteende är så uppenbart sanktionerat uppifrån.