Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej i Oxelösund till krisavtal

Annons

IF Metalls fackklubb på SSAB i Oxelösund följde inte exemplet som de senaste dagarna satts av klubbarna i Borlänge och Luleå. Efter möten på onsdagen sade Oxelösund nej till att gå med på minskad arbetstid och sänkt lön, rapporterar lokala medier.

Det är ett tråkigt besked. Jag tror att det här hade varit rätt åtgärd för Oxelösund på både kort och lång sikt, säger Johan Wiig, SSAB:s platschef i Oxelösund, till TT.

Företaget vill att 70 procent av tjänstemännen och metallarbetarna ska ha sagt ja till avtalet för att det ska införas. Hur hög andel som nu har uppnåtts eller om avtalet, om det blir av, införs även i Oxelösund trots att klubben där har sagt nej kan inte Wiig bedöma på onsdagen.

Vi kommer att återkomma med ett besked om nästa steg i morgon förmiddag.

Avtalet skulle ha inneburit att stålarbetarna i Oxelösund går med på att minska sin arbetstid med 20 procent och sänka lönen med tio procent. Löneavdraget ska betalas tillbaka till arbetarna när konjunkturen vänt.

Förutom de fackliga IF Metall-klubbarna har också cirka 1 700 tjänstemän på SSAB i Sverige fått individuella erbjudanden med samma innebörd i fråga om arbetstidsförkortning och sänkt lön.

Enligt Ulrika Lilja, ansvarig för extern kommunikation på SSAB, har en mycket hög andel av tjänstemännen tackat ja till erbjudandet.

Anslutningsgraden är närmare 90 procent, säger hon till TT.

Efter metallarbetarnas nej vid mötet i Oxelösund har SSAB ett underlag på hur hög andel av de anställda som går med på avtalet. Utifrån detta ska företaget ta ställning till om det verkligen ska införas.

Vi tar i morgon (torsdag) beslut på om vi inför den här arbetstidsförkortningen. Vi kommer att kommunicera det då, säger Ulrika Lilja.

IF Metalls klubb i Oxelösund har cirka 1 700 medlemmar. I början av veckan sade systerklubben i Luleå, med cirka 1 340 medlemmar, ja till arbetstidsavtal mellan den 1 december i år och den 26 maj 2013, och i går sade klubben i Borlänge, med cirka 1 330 medlemmar, också ja.

Innebörden i avtalet är, om det verkligen blir av, en löneminskningen på tio procent som går till en fond och används för att öka företagets tillgångar. Pengar ska betalas tillbaka när konjunkturen har vänt. De anställda får arbetstidsförkortning genom att 4-dagarsvecka införs.

Inga varsel får heller läggas under tiden avtalen gäller, uppger IF Metall.

Forskare tvivlar på att de tillfälliga lokala avtalen är rätt metod för att hålla en ekonomisk kris stången, i alla fall jämfört med krisen 2008-2009. Då var nedgången brant och häftig. Nu kan det väntas en mer långvarig och strukturellt betingad nedgång som kan ta längre tid att återhämta sig från.

De centrala arbetsgivarorganisationerna har dock välkomnat möjligheten att varierad arbetstiden och anpassa kostnaderna.

IF Metall understryker att det är lokala avtal och att facket inte har för avsikt att sluta några krisavtal på central nivå.

Våra möten har förkastat avtalet med SSAB, säger Emil Carlsson, ordförande i IF Metalls klubb i Oxelösund, till TT.

Han berättar att tre medlemsmöten hölls i dag. Två förkastade förslaget med bred marginal medan det tredje var mera jämt, enligt Carlsson.

Vi tolkade det som ett rungande nej.

Carlsson vill inte spekulera i hur arbetsgivaren kommer att besluta i morgon.

Nu ligger det på SSAB vad som ska göras, säger han.

Mer läsning

Annons