Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, det var ju inte bättre förr

Kanske är det svårt så här dagarna efter regionbildningsförslaget presenterats och mitt i en het landstingskonflikt riktigt känna det. Men svensk sjukvård har blivit bättre. I vissa områden så mycket bättre att det svindlar.

I en ny rapport från Socialstyrelsen, framgår exempelvis att överlevnaden bland barn med svåra och potentiellt livshotande hjärtfel ökat över hela landet. Markant fler barn som föds med fosterskador överlever sin ettårsdag.

Rapporten konstaterar bland annat, och detta är speciellt intressant sett till diskussionen om att ha tillgång till högspecialiserad vård oavsett var i landet man bor, att det inte finns någon skillnad i överlevnad mellan regionerna trots att de enda operationer som görs på barn med svåra hjärtfel sker i Lund och Göteborg.

– Ingenting tyder på att barn som har längre geografiskt avstånd till högspecialiserad kirurgi skulle missgynnas. Remissförfarandet tycks fungera, kommenterar utredare och epidemiolog Karin Källén.