Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskrivningar sänker Telia Sonera

Annons

Telia Sonera gör två veckor före bokslutet för 2013 en nedskrivning på drygt 2,5 miljarder kronor, som belastar resultatet för fjolårets fjärde kvartal.

Det handlar om flera poster, varav de största härrör från tillgångar i Danmark och Litauen.

Telia Sonera-aktien tillhörde förlorarna bland indextungviktarna på Stockholmsbörsen efter beskedet och föll med 1,3 procent.

I praktiken är det en funktion av att de långa marknadsräntorna har stigit, framför allt i Danmark. Det påverkar avkastningskravet och sänker värdet, säger Salomon Bekele, presschef på Telia Sonera.

De stormar som drabbade Sverige i slutet av 2013 har också belastat bolaget i form av extra underhållsarbete för 143 miljoner kronor.

Nedskrivningarna rör också kostnader relaterade till personalneddragningar på 229 miljoner, nedskrivning i Kazakstan på 598 miljoner och utrangering av IT-system på 565 miljoner kronor.

På plussidan finns en försäljningsvinst av mobilmaster i Spanien på 179 miljoner kronor.

Vinstvarningen är ingen blixt från klar himmel, enligt Thomas Heath, analytiker på Handelsbanken. De marknader där nedskrivningarna är störst har inte gått bra.

Nye vd:n har kommit in och byter organisation. När man tittar igenom vad som ska sorteras in var måste man gå igenom alla siffror, säger han.

Mer läsning

Annons