Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedåt i USA efter åtstramning i Kina

Annons

Börserna i New York tog ett rejält kliv tillbaka på onsdagen på grund av oro över den globala ekonomiska återhämtningen sedan kinesiska banker belagts med lånerestriktioner av myndigheterna.

Dow Jones industriindex sjönk med 1,1 procent till 10 603,2 och Nasdaqs kompositindex tappade 1,3 procent och stannade på 2 291,3.

De kinesiska finansmyndigheterna kräver nu att några av landets största banker drar ner på utlåningen under resten av månaden. Bankernas utlåning har ökat kraftigt sedan ekonomin bromsade in i slutet av 2008. Framför allt påverkade beskedet råvarubolagen negativt, bland annat aluminiumjätten Alcoa som tappade 2,5 procent.

Börsen öppnade negativt efter nyheterna från Kina samtidigt som flera storbanker presenterat svaga rapporter, men innan börsens stängning skedde en viss återhämtning.

IT-konsulten IBM:s rapport för det fjärde kvartalet, som presenterades efter börsens stängning på tisdagen, gladde inte heller investerarna. Vinstprognosen för 2010 var inte tillräckligt bra och aktien föll 2,9 procent. Hela teknologisektorn hade för övrigt en tung dag på börsen.

Vård- och läkemedelsaktierna tog också ett kliv bakåt efter den republikanska segern i senatsvalet i nyckelstaten Massachusetts. Resultatet, som var positivt för vårdsektorn, var dock redan intecknat under tisdagen då aktierna steg kraftigt. Det innebar att investerarna snarare var säljbenägna.