Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistflagga på Högakustenbron

En flagga som representerar den nazistanstrukna organisationen Nordfront har sedan i lördags suttit högst upp på en av Högakustenbrons pyloner.

– Det är ett både livsfarligt och dumdristigt tilltag som jag nu polisanmält. Dessutom verkar det vara ett budskap vi inte sympatiserar med, säger projektledaren Kjell Hägglund på Trafikverket.

Enligt uppgifter till allehanda.se var det under natten mot lördagen som en grupp aktivister tog sig upp på bron.

Ett vittne berättar hur han och hans fru kom körande med bil från Umeå mot Stockholm när det plötsligt upptäckte några unga män, klädda i något som liknande mörka uniformer. De hade dessutom en kamera och stativ.

"Först trodde vi att det kanske var en filminspelning eller att de var poliser. Vi stannade bredvid dem för att fråga om vi fick köra förbi" skriver vittnena i ett mejl till allehanda.se

Paret såg att männen via en kommunikationsradio hade kontakt med en annan grupp aktivister uppe i pylonen.

"Den andra gruppen sa då i radion att dom satt fast fanan i toppen, varpå alla tittade mot bropelaren".

Enligt personerna i bilen började stämningen i gruppen också att bli hotfull. Männen ska ha sagt att de tillhörde en motståndsrörelse. En av männen ska dock ha varit lugnare än de andra och försökt dämpa dem.

Efter en stund började de ifrågasätta vad kvinnan i bilen, som har asiatiskt ursprung, egentligen gjorde där.

"Jag och min fru vart jätterädda speciellt när vi såg att alla hade knivar fästa i bältet. Vi åkte hastigt därifrån och stannade en bit bort och tog en bild på flaggan".

Mannan berättar att han sedan identifierade gruppen via internet och klassar dem som nazister.

"Det är förjävligt att de ska få sprida sin propaganda och skräck i Sverige!" skriver han.

Trafikverket fick på tisdagen kännedom om flaggan och beslutade att den skulle plockas ner. Dessutom polisanmälde man intrånget eftersom det är förbjudet att vistas på anläggningen.

– Vi har också kontrollerat larmen till dörren i pylonen. Där kan man se att ingen gått in genom dörren sedan fredag eftermiddag, då en entreprenör var där för att kontrollera blixtljusen. Om de klättrat upp via vajrarna eller inte vill jag inte spekulera i, säger Kjell Hägglund.

Enligt aktivistgruppen Nordfronts hemsida har de på senare tid gjort en rad olika liknade aktiviteter, bland annat demonstrationer i Stockholm när Barack Obama gjorde sitt besök och under en kaosartad demonstration i Umeå.