Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätverket Klimatsans: "Nationella samordnarens förslag ett övergrepp på demokratins grundläggande principer"

Svar på "Samordnaren för Fossilfritt Sverige: "Bioraffinaderi en väg att ta klimatpolitiskt ansvar för framtiden", Ordet fritt 12 april.

Vi har en ”nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige”, Svante Axelsson, som i en debattartikel föreslår dels statligt stöd till ett bioraffinaderi och dels att mera biodrivmedel skall blandas in i bensin och diesel.

Detta innebär en indirekt beskattning av medborgarna. Produktionen av biodrivmedel är olönsam utan kraftiga subventioner. Axelssons anställning betalas av skattemedel.

Det är ett mycket allvarligt övergrepp på demokratins grundläggande principer att mina skattepengar används till propaganda för åtgärder som jag motsätter mig.

Detta är inte kritik mot honom, han gör vad politikerna begär. Han förutsätter att koldioxid är den dominerande drivkraften för klimatet enligt klimatpanelen IPCC:s hypotes. Nobelpristagaren i fysik 1965, Richard Feynman, California Institute of Technology, förklarar att hypotesen är teoretiskt omöjlig.

■■ För fler insändare, klicka här.

Den antar att koldioxiden hindrar infraröd strålning från att lämna jorden. Men koldioxiden verkar inom ett mycket smalt spektralband och dess koncentration i luften är bara 0,4 promille.

Det finns 10-40 gånger så mycket vattenånga, som har flera breda spektralband, varav ett överlappar koldioxidens. Den tar hand om energin i spektralbandet. Det blir inget över till koldioxiden.

Men strålningen har en verkan bara om man bortser från luftens turbulens, vilket är overkligt. Det är atmosfärens tjocklek, som gör jorden beboelig, oberoende av gasblandningen, googla koldioxidens verkan på klimatet.

Utsläppen påverkar alltså inte klimatet. Däremot berikar de atmosfären med livets gas, så att växtligheten blir frodigare och skördarna större. Det är välgörande för hela mänskligheten.

Axelssons uppgift är onödig. Hans förslag är kapitalförstöring och dessutom kontraproduktiva. Att ”ta politiskt ansvar” innebär att inte låta sig luras av en falsk hypotes.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel