Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nätverket Klimatsans en skojarförening – oseriöst påstå att klimatuppvärmning inte sker"

Svar på ”Nätverket Klimatsans: "Regeringens förslag till klimatlag vilar på högst osäker grund”, Ordet fritt fredag 5 maj.

Klimatfrågan, vars risker och problem är välbekanta sedan länge, tas upp i en insändare av P-O Eriksson med flera från ”nätverket Klimatsans”. Inlägget har en underligt verklighetsfrämmande klang.

Eriksson ifrågasätter uppvärmningen och efterlyser en bred debatt, som om frågan vore ny eller outredd.

Detta är naturligtvis dumheter – som att kräva en konferens om huruvida det finns risker med rökning, eller om blyad bensin verkligen är hälsovådlig.

Eriksson serverar också rena osanningar, till exempel att klimatpanelen IPCC inte har belägg för sina slutsatser och att växthusgasutsläppen är gynnsamma.

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Fakta i frågan är att jordens klimat i vår tid blir varmare, att detta är orsakat av mänskliga växthusgasutsläpp och att utvecklingen är skadlig – i grund och botten eftersom samhällen jorden runt inte är rustade för de förändringar som äger rum.

Frågan om klimatförändringar avgörs förstås inte av vad en skojarförening som ”Klimatsans” önskar sig, utan av en verklighet som tränger sig på. Det är ändå olustigt att se att rent lurendrejeri ges utrymme i debatten.

Eriksson med flera låtsas föra en diskussion om en eventuell svensk klimatlag, men grundtemat är lögnspridning om klimatförändringarna. Intresserade läsare som i stället vill hitta seriösa grundfakta kan till exempel vända sig till SMHI eller Naturvårdsverket – eller bara följa nyhetsflödet.

Mikael Berglund

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel