Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nätverket Klimatsans: "Blekta koraller lika naturliga som bladlösa träd på vintern – de återhämtar sig alltid"

Svar på "Klimatångestens rundgång och lösning" Ordet fritt 16 maj.

Vem som helst skall kunna bli politiker i en demokrati. Därför kan vi inte vänta oss särskilda kunskaper av politiker.

Som en sådan förutsätter ledarskribenten Peter Franke att istället för egen kunskap väljer han någon att tro på. Han vill tro på FN:s klimatpanel IPCC utan att fundera på om den är trovärdig.

IPCC:s klimatmodeller vilar på datorsimuleringar. Dess egna experter förklarade 2001 att klimatet är så kaotiskt och dess drivkrafter så dåligt kända att simuleringar är meningslösa.

Att IPCC ändå satsat på simuleringar avslöjar dess inkompetens. Denna bekräftas av dess påstående att de stöds av 97 procent (observera, inte 99 procent) av "klimatforskarna".

LÄS OCKSÅ: Ledarskribenten Peter Franke (S): Ta människors oro för klimatet på allvar

Det vilar bland annat på en enkät till 10 257 medlemmar i en förening för forskare. En stor majoritet, 7 111 svarade inte, vilket gör enkäten meningslös. Av svaren valdes 77 ut. Av dem gav 75 "rätt svar" på den kritiska frågan. De 75 är 97 procent av 77, men bara 7 promille av 10 257.

Följande fakta är lätta att verifiera: Isarna i Arktis smälter alltid på våren. På havet är ytan nu större än de tre senaste åren. Landisen på Grönland växte mer än vanligt under 2016.

Vinterns lokala värme i Arktis balanserades av extrem kyla i Sibirien och köldrekord i Nordamerika, Östeuropa och Balkan samt snöfall i Sahara och Arabien. Blekta koraller är lika naturliga som våra bladlösa träd på vintern. De återhämtar sig alltid. Sedan år 1800 stiger havet i oförändrad takt. Solen aviserar nu ett par kallare decennier!

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel