Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturens mysterier på Utviksgården

Sillgrisslan lägger päronformade ägg och inte de sedvanliga ovala som man hittar i andra fågelarters bon.
Pastor Torsten Liljemark hade mycket intressant att berätta om bland annat naturens mysterier vid Utviksdagen i Nora på söndagen.

Annons

Liljemarks kyrkliga korta betraktelser varvades med sång och musik av trubaduren Jarmo Nykyri. Sjöng gjorde också unga Gabriella Nordlund.

- Sillgrisslans märkliga äggform kunde jag själv konstatera vid ett besök på Stora Karlsö utanför Gotland, berättade Liljemark.

Den ovanliga äggformen har skapats för att äggen inte ska rasa iväg nedför klippstupen och krossas. Nu roterar de bara om de får en törn av föräldrafåglarna eller annan beröring.

Liljemark betonade att det är Gud som vid skapelsen har sett till att rädda sillgrisslans ägg och därmed också arten.

Söndagens program hade fått titeln ”Himlajord” och det täcker väl vad både pastorn och sångarna bidrog med. Liljemark berättade fler exempel på hur naturen under årtusenden eller miljontals år och anpassats efter tuffa krav för överlevnad.

Ett 40-tal hade letat sig till Utviksgården för att delta i programmet som arrangerades av Föreningen utviksgården i samverkan med Härnösands folkhögskola.

Utviksgården är en uppskattad och naturskönt belägen sommar- och lägergård vid Norafjärden.

Programmet avslutades med fika och trevlig samvaro vid kaffeborden.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel