Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturen i fokus på Ödbergska gården – Lena Beckman Risberg ställer ut

Under den här månaden ställer Lena Beckman Risberg ut sina akvareller på Ödbergska gården i Örnsköldsvik. Det handlar i huvudsak om akvareller, målade med inspiration från naturen och den närmaste omgivningen.

Lena Beckman Risberg är född i Dalsland, uppvuxen i Värmland och efter att ha hittat kärleken i Uppsala – sedermera kyrkoherden och prosten Bengt Risberg – blev hon sedan Örnsköldsviksbo.

Om sitt målande berättar den i dag pigga 85-åringen att det har varit ett intresse, som fick ny fart igen för ungefär 25 år sedan.

Läs även: Konstnärens många olika roller visas i ny utställning

– Jag har nog konsten lite i blodet. Min bror var en jätteduktig tecknare och han hade även utställningar i Stockholm. Även en moster var väldigt duktig på akvareller, säger hon.

På Ödbergska gården visas 16 tavlor, var av de flesta akvareller med olika naturmotiv.

– Jag tycker om att måla både blommor och naturmotiv, säger konstnären, vars utställning går under namnet "Då är allt levande och lustigt".

– Jag har väl sålt någon tavla genom åren, men det är inte det viktiga för mig. Det roliga är att visa vem man är, säger Lena Beckman Risberg, som förutom att måla tavlor även sjunger i kyrkokör och påpekar att hon är musikintresserad.

– Jag försöker gå på alla konserter i stan, säger hon.

Läs mer: Konstnär på flykt ställer ut

Utställningen i Ödbergska gården är inte den första för Lena Beckman Risberg.

– Det har blivit några tidigare också. Bland annat i Arnäsvall.

Av det hon ställer ut nu har hon några personliga favoriter i akvarellerna "Karin, skogen vaktar" och "Fikastund" plus oljan "Lillie och Vera" – samtliga förknippade till minnen.

– ´Fikastund´ är ifrån just en fikastund under en jul i prästgården i Arnäsvall. Den tycker jag väldigt mycket om och ´Karin, skogen vaktar´ är när min dotter Karin, som nu bor i Bergen, var liten och kröp på alla fyra.

Utställningen pågår månaden ut och inleddes med en vernissage i lördags.

Läs även: Ny utställning på Örnsköldsviks museum: Järved – industrihistoria och nolaskogsanda